Presidentkandidaten José "Pepe" Mujica, 74, talar till supportrar. Matilde Campodonico/Scanpix.

Mujica segrade stort i valet i Uruguay

Den gamle gerillamannen José Mujica segrade som väntat stort i presidentvalet i Uruguay. Men det fattades ett par procent för att han skulle få hälften av rösterna. Om en månad hålls därför en andra valomgång.

Det var en trött och kanske aningen besviken José Mujica som talade till sina anhängare när det stod klart att det saknades lite för att han skulle få 50 procent av rösterna.

– Så, kamrater, vi har alltså en månad kvar. En månad av kamp men inte av hat, inte mot någon. Det här är en kamp mellan landsmän, sa han.

Och han betonade att hans förslag till de andra partierna om att göra en nationell pakt kring grundläggande frågor som miljö, energi, utbildning och sjukvård står kvar.

– Det viktiga är att ge det här landet kontinuitet och det här är frågor som hela nationen bör stå enade kring, sa Mujica.

Även om nu Mujica inte fick 50 procent så fick han ändå fler röster än de två traditionella partierna tillsammans. Hans motståndare i den andra omgången, Luis Lacalle från Nationalpartiet, eller los blancos som det kallas, fick 20 procent färre röster än Mujica.

Men om alla som röstade på det andra traditionella partiets, los colorados, ger Lacalle sin röst i den andra valomgången, så kan det ändå bli ett jämnt val.

En avgörande faktor kan bli om Mujicas parti Frente Amplio får egen majoritet i kongressen, vilket just verkar möjligt. En egen parlamentsmajoritet skulle stärka Mujicas möjligheter, samtidigt som Lacalles skulle minska ordentligt.

Inget av de två lagförslag om att upphäva amnestilagen för brotten under diktaturen och att ge uruguayaner i utlandet rätt att rösta, som det samtidigt hölls en folkomröstning om, gick igenom.

Ett lite överraskande resultat, som till stor del berodde på att många över huvud taget inte brydde sig om att delta i folkomröstningen.

Lars Palmgren, Montevideo
lars.palmgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".