Electrolux redovisar miljardvinst

Uppdaterad: 13:24
Vitvarutillverkaren Electrolux gör betydligt bättre ifrån sig än väntat. Resultatet för tredje kvartalet visar att Electrolux gjorde en vinst före skatt på 2,2 miljarder kronor.

Vinsten är nästan dubbelt så stor som analytikerna väntat sig. Den är också en miljard större än tredje kvartalet i fjol.

I slutet av förra veckan flaggade Electrolux för att bolaget måste lägga ner flera fabriker i Europa och en av de fabriker som hotas är spistillverkningen i Motala.

Enligt delårsrapporten är det bland annat besparingar och lägre kostnader för råmaterial som kraftigt bidragit till resultatförbättringen.

– Jag är väldigt nöjd med att vi, i en sådan här ekonomisk tid lyckats hålla uppe vårt resultat och även förbättra det och att samtliga våra divisioner har presterat väldigt bra resultat, säger Hans Stråberg, vd för Electrolux.

Vilken är den främsta förklaringen till det?

– Det är att vi har gjort kraftiga besparingar men samtidigt har vi lanserat nya produkter och det här visar att vår strategi fungerar.

Besparingar framöver, hur ser du på det?

– Vi kommer att fortsätta anpassa oss efter den efterfrågesituation som vi har i marknaden. De besparingsprogram som nu ligger räknar jag med att de kommer att ge effekt vartefter. Men vi ser inga nya program som vi har för avsikt att lansera just nu.

Vad innebär det konkret för arbetstillfällen i Sverige?

– Till exempel håller vi på att lokalisera vår globala diskmaskinsutveckling till Sverige, vilket är en positiv nyhet och vi har sedan tidigare lokaliserat vår globala dammsugarutveckling till Sverige.

Men samtidigt kommer det att bli ganska stora neddragningar i Sverige?

– Vi måste tänka långsiktigt här. Det är en stenhård konkurrens och vi kan inte tillverka dyrare än våra konkurrenter. Därför tvingas vi att utreda vår spistillverkning i Motala. Samtidigt ser vi att vår Mariestadsfabrik som tillverkar kylskåp har förutsättningar för att leva vidare.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".