Scanias vd trivs med fyradagarsvecka

Lastbilstillverkaren Scania redovisar ett resultat för det tredje kvartalet som är bättre än vad prognoserna spått. Det blev vinst det tredje kvartalet och efter nio månader ligger Scania på plus.

Den sänkta arbetstiden, till fyradagarsvecka, är positiv, säger vd Leif Östling.

– Vi kör med det tills året är slut. Under november ska vi försöka sätta oss ned och se hur vi ska göra sedan, säger Leif Östling.

Kan det bli en fortsättning?

– Det får vi se när vi har förhandlat med facken, det vet man aldrig, säger Leif Östling.

Hur lång kan en fortsättning bli?

– Det har jag ingen aning om. Det ramavtal som finns mellan IF Metall och Teknikföretagen gäller fram till första kvartalet nästa år, säger Leif Östling.

Det är bortre gränsen?

– Jag vet inte, men det är i alla fall någonting att ta på, säger Leif Östling.

Hur har organisationen påverkats av den här fyradagarsveckan?

– Jag tycker att det har varit en väldigt bra uppslutning. Jag tror att de anställda har förstått att det här var enda chansen att undvika varsel och det är alltid skönt att slippa. Varsel ger väldigt mycket oro. Sedan finns det naturligtvis en gnagande oro över hur det kommer att se ut på lite längre sikt eftersom vi är nere på väldigt låga nivåer när det gäller efterfrågan. Alla vet att det kommer att ta ett antal år innan vi börjar komma upp i de fina nivåer vi var i under 2007 och 2008, säger Leif Östling.

Har det rent av varit positivt med den här lite kortare arbetstiden?

– Det finns de som tycker att det har varit ganska skönt att jobba fyra dagar och få en dag till att göra alla andra saker som man inte hinner med annars, säger Leif Östling.

Gäller det den verkställande direktören också?

– Ja, jag klagar inte på fyradagarsvecka, jag tycker att den har fungerat för mig också, säger Leif Östling.

Det är ungefär 12 000 anställda i Scania som har arbetat fyradagarsvecka nu under hösten och arbetstidsförkortningen gäller alla, inklusive vd. Försöket med fyradagarsvecka ska utvärderas och kanske förlängas, men först ska det förhandlas med facket IF Metall.

Den kortare arbetstiden har i alla fall gett en spareffekt på 300 miljoner kronor och storleken kan jämföras med vinsten för det tredje kvartalet som blev 383 miljoner kronor.

Men vinsten är ändå småpengar för ett företag som Scania som gjorde en vinst på 2,5 miljarder förra årets tredje kvartal och 10,3 miljarder för hela förra året.

Att det det är fortsatt dåliga tider visas av att omsättningen föll från 20,4 miljarder till 13,4 miljarder kronor, och orderingången föll med 6 procent och leveranserna föll med 44 procent.

Men det blev vinst i alla fall och det är positivt i rådande konjunktur.

– Första halvåret var nog bara negativt, negativt, negativt men nu känns det som om vi har nått botten och det som kommer in tyder på att det kanske blir något bättre, säger Leif Östling.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".