Text på nätet kräver tillstånd

Tidningar får inte publicera artiklar på sin nätupplaga av en författare eller skribent utan tillstånd från denne. Dessutom måste det finnas en överenskommelse om ersättning med författaren. Det är innebörden i en dom i Stockholms tingsrätt idag.
Det var Skribenternas gemensamma intresseorganisation ALIS som hade stämt Svenska Dagbladet för att tidningen hade publicerat flera artiklar av författarna Lennart Hellsing och Kerstin Hallert utan tillstånd. Enligt överenskommelsen mellan skribenterna och Svenska Dagbladet hade tidningen inte rätt att publicera texterna på nätet. Tidningen hade heller inte skrivit avtal med frilansande skribenter om att få publicera texter på nätet, det har man däremot gjort med de journalister som är anställda på tidningen. I dag gäller nya regler - de flesta tidningar gör en överenskommelse med skribenterna om var texten publiceras och om ekonomisk ersättning när materialet köps in.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".