Thomas Jisander

Fängelsedom mot Trustorman

Uppdaterad: 12:13
Trustormannen Thomas Jisander döms av Svea hovrätt till 1,5 års fängelse för anstiftan till grov förskingring. Enligt åtalet förskingrade han i slutet på 90-talet runt 20 miljoner kronor.

Pengarna fördes på Thomas Jisanders order över från investmentbolaget Trustor till stiftelser i Liechtenstein, kontrollerade av honom själv.

Åtalet mot Jisander är en del av det rättsliga efterspelet till ett av de största ekobrotten i svensk historia, Tustorhärvan.

Precis som i tingsrätten döms alltså Thomas Jisander till 1,5 års fängelse för anstiftan till grov förskingring.

Berndt Berger, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten är nöjd med domen.

– Det var en rimlig utgång med tanke på att han inte fälldes för skattebrottet. Förmodligen är det en slutpunkt i Trustormålet.

Enligt hovrätten förskingrade Thomas Jisander omkring 20 miljoner kronor i slutet av 1990-talet. Pengar som han förde över från investmentbolaget Trustor till sina egna stiftelser i Liechtenstein.

Precis som tingsrätten, friar hovrätten Jisander från misstankarna om skattebrott.

Men i sin dom skriver Hovrätten också att det inte finns något som helst tvivel om att Thomas Jisander medverkat i det brottsliga övertagandet av Trustor. Hovrätten antyder därmed att Jisander troligen skulle ha blivit fälld i den stora Trustorrättegången om samma material som nu kommit fram hade presenterats där.

Men Thomas Jisander friades 2002 från inblandningen i själva Trustorhärvan.

1997 köptes Trustor av nya ägare, med en brittisk lord i spetsen. Men affären var rena svindleriet, 620 miljoner kronor ur företagets kassa hade förts över till ett konto i London.

Joachim Posener, som pekats ut som huvudman bakom Trustorhärvan, försvann när härvan avslöjades, nu är hans brott preskriberade.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".