Rättegångssalen ekade tom efter att folkmordsmisstänkte Karadzic inte dök upp. Foto: Peter Dejong/Scanpix.
Uteblev från rättegång

Krigstribunal utser ombud för Karadzic

Rättegången mot den tidigare bosnienserbiska ledaren Radovan Karadzic sköts i dag upp eftersom den åtalade själv vägrade infinna sig. Rätten utser nu ett ombud.

Domaren O-Gon Kwon kunde bara konstatera att den åtalades bås stod tomt.

– Eftersom den åtalade inte är här och ingen finns här att företräda honom ajourneras den här processen för i dag, sade domare O-Gon Kwon.

En av de mest eftersökta krigsförbrytarna, kanske rent av den mest eftersökte, struntade helt enkelt i att dyka upp. Domstolen avslog nyligen hans ansökan om uppskov där han bad om mer tid för att gå igenom åtalet. Han hotade då att inte infinna sig till dagens öppnande av rättegången mot honom.

Radovan Karadzic anses vara en av de huvudansvariga för den så kallade etniska rensningen under krigen i före detta Jugoslavien på 90-talet som beräknas ha krävt uppåt 100 000 dödsoffer.

Bland åtalspunkterna finns folkmord; han misstänks ha varit pådrivande och gett politiskt stöd för bland annat massakern på omkring 8 000 muslimska män och pojkar i staden Srebrenica i juli 1995. En skara anhöriga från Srebrenica har också åkt till Haag i Nederländerna för att följa rättegången.

Krigsförbrytartribunalen i Haag beslutade att åter samlas i morgon eftermiddag. Den bedömde det som olämpligt att hämta Karadzic med tvång och nu ska i stället ett ombud utses som ska närvara när åtalet läses upp.

Enligt chefsåklagaren vid krigsförbrytartribunalen, belgaren Serge Brammertz är åtalet mot Radovan Karadzic mycket viktigt, den visar att ingen kan dra sig undan ansvar för de fruktansvärda brott som Karadzic är misstänkt för.

– Det kan ta två år, det kan ta fem år det kan ta femton år, men till slut hinner rättvisan i kapp alla, säger åklagare Serge Brammertz.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".