Mjölkskandalen i Makedonien

Riksrevisionen klandrar biståndsprojekt

Ekot fortsätter rapporteringen om det statliga biståndsföretaget Swedfunds inblandning i en stor mjölkskandal i Makedonien. Swedfund kritiseras i en rapport av Riksrevisionen för att inte kunna redovisa att biståndsmålen uppfylls i deras projekt.

– När det gäller just detta med att bidra till biståndspolitiken så kan vi se att bolaget hittills har varit för dålig på att följa upp vilka utvecklingseffekter de här insatserna hittills har fått, säger riksrevisor Eva Lindström.

Meningen med Swedfunds verksamhet är att bidra med riskkapital till investeringar i u-länder för att hjälpa fattiga till mer välstånd.

Pengarna till det tas ur biståndsbudgeten. På senare år har Swedfund fått ökade anslag. I år fick de 100 miljoner till av regeringen. Men det har Swedfund fått utan att tydligt ha kunnat redovisa vilken nytta pengarna gör, det menar Riksrevisionen som i år granskat Swedfunds verksamhet.

Enligt revisionen så saknas ofta tydliga uppgifter om de förväntade och uppnådda utvecklingseffekterna i Swedfunds projekt. Ett exempel på en sådan utvecklingseffekt kan till exempel vara att många lokalinvånare har anställts i ett affärsprojekt.

–  Vi har inte tidigare sett behovet av att berätta de här sakerna för omgivningen, som för oss är så självklara, säger Swedfunds vd Björn Blomberg.

–  Det är möjligt att de som arbetar i den här verksamheten ser det men då tror jag också att det är viktigt att man klarar av att kommunicera både med regeringen som i sin tur kan vidarebefordra information till riksdagen men även till medborgarna, säger riksrevisor Eva Lindström.

Det handlar om en skyldighet gentemot skattebetalarna, säger riksrevisor Eva Lindström.

– Ytterst så handlar det om hur skattebetalarnas pengar används och ska det här vara en del av biståndspolitiken så måste man försäkra sig om att det går till saker som också gynnar den övergripande målsättningen.

Om det är brister i Swedfunds analys och dokumentation som kan ha bidragit till katastrofen med mejeriet Swedmilk i Makedonien, där bönder i dag står ruinerade, det vill Swedfunds vd Björn Blomberg inte kommentera.

Anna-Klara Bankel
anna-klara.bankel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".