Kritik mot regeringen

"Trovärdigheten för utgiftstaket urholkas"

Regeringens finanspolitiska råd riktar kritik mot regeringens sätt att hantera den ekonomiska politiken. Inte minst när det gäller hanteringen av utgiftstaket i budgeten. Det är manipulation säger ordförande professor Lars Calmfors.

– I och med att man betalar ut 13 miljarder av kommunstödet som avser 2010 redan i år 2009 just för att undvika att slå i utgiftstaket nästa år. Samma typ av manipulation som nuvarande regering har kritiserat tidigare regeringar för, det är något som urholkar trovärdigheten för utgiftstaket som är väldigt viktigt att det håller i framtiden, när vi går in i högkonjunkturen, säger professor Lars Calmfors.

Hur borde man göra?

– Man ska redovisa utgifter på det år de avser. Sedan vore det i och för sig bra om man hade en möjlighet att i en exceptionell krissituation, som vi har nu, bryta igenom utgiftstaket men då ska man säga att det är det man gör och det ska vara reglerat hur man får göra det.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista