Tyskland

Sänkta skatter ska vända konjunkturen

Den tyska statsskulden slår nya rekord, men den tillträdande tyske finansministern Wolfgang Schäuble (CDU) vill inte tala om statligt sparande. Hans budskap i olika intervjuer är att Tyskland är mitt i den ekonomiska krisen, och att det viktiga nu är att hjälpa konjunkturen uppåt.

– När vi är ur krisen kan vi tvingas till allvarliga sparåtgärder. Men att prata om det nu när krisen pågår, det skulle kunna försvaga ekonomin snarare än stärka den, säger Schäuble.

Det budskapet har Wolfgang Schäuble nu upprepat i flera intervjuer sedan det blev klart att han tar över som tysk finansminister.

Tyskland var på god väg att få balans i statens finanser, innan alla hjul slutade snurra förra hösten. Nu ökar statens upplåning mycket snabbt. Samtidigt visar nya prognoser att skatteintäkterna ser ut att bli lägre i år och nästa år än tidigare förutsagt.

Ändå är alltså den nya regeringens främsta projekt att ytterligare sänka skatterna för att ge stöd åt konjunkturen.

Före valet i september varnade just Wolfgang Schäuble för skattesänkningar. Nu har han tagit på sig uppgiften att administrera sänkta skatter och att försvara dem politiskt inte minst.

Schäuble säger i en i intervju i tidningen Welt am Sonntag att han ser det som en utopi att tyska staten nu skulle få balans i ekonomin under de kommande fyra åren.

Sedan är en sparkurs oundviklig. Från 2016 finns nya tvingande gränser för tyska statens upplåning. Den här skuldbromsen beslutades av förbundsdagen så sent som i våras och är inskriven i den tyska grundlagen, och kan alltså inte kringgås av någon regering.

Det måste vi klara, säger Wolfgang Schäuble om skuldbromsen. Han tror att den kan hjälpa honom och kommande finansministrar att sätta press på regeringskollegorna.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".