Ekonomisk kris gynnar vägbyggare

Lågkonjunkturen har gjort att det blir betydligt billigare att bygga nya bil- och järnvägar. Totalt räknar Banverket och Vägverket med att konjunkturen gjort att det blivit närmare 1,4 miljarder kronor billigare än beräknat.

– Det har varit lyckosamt att satsa på väginvesteringar när det har varit lågkonjunktur. Vi får väldigt mycket väg för pengarna just nu, säger Lena Erixon, generaldirektör på Vägverket.

I trakterna kring Tenhult strax utanför Jönköping pågår bygget av nya riksväg 31 för fullt. Ett efterlängtat bygge som gör att tenhultsborna kommer att slippa mycket av trafiken genom samhället. Det är ett exempel på väggbyggen som blivit betydligt billigare än planerat tack vare lågkonjunkturen.

– De resurserna kan antingen användas till fler byggprojekt eller till mer vägunderhåll, säger Lena Erixon.

Vägverkets kostnader för de största projekten i landet har blivit 10-15 procent billigare än beräknat, vilket motsvarar runt 600 miljoner kronor. Även Banverket har gynnats av den svaga konjunkturen som gjort att råvaror blivit billigare och att konkurrensen mellan bolagen ökat.

Minoo Akhtarzand, generaldirektör på Banverket, säger att deras projekt hittills i år blivit mellan 700 och 800 miljoner kronor billigare än kalkylerat.

– Det gäller att hantera pengarna på det absolut bästa samhällsekonomiska sättet, så att de kommer till nytta för hela landet, säger Minoo Akhtarzand.

Även om priserna på att bygga väg och järnvägar förmodas gå upp när konjunkturen vänder hoppas både Banverket och Vägverket att prisuppgångarna blir mer blygsamma än vid tidigare högkonjunkturer.

– Vi hoppas också att en del av det är strukturella förändringar som innebär att vi faktiskt fått en effektivare anläggningsbransch, säger Lena Erixon till Ekot.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".