1 av 2
Posener
2 av 2
Jisander

Bakgrund: Trustorhärvan

Joachim Posener pekas ut som huvudman bakom Trustorhärvan. Han är en känd ekonomisk brottsling, som fortfarande är på fri fot efter att ha jagats i tolv år. Hans brott är numera preskriberade, men Kronofogden är på jakt efter honom för en skatteskuld på 19,6 miljoner kronor. Preskriptionstiden för det påstådda skattebrottet löper ut 2012.

I maj 1997 köper engelsmannen Jonathan Guinness, eller lord Moyne, röstmajoriteten i investmentbolaget Trustor. Han blir ny styrelseordförande och hans medarbetare Lindsay Smallbone tillsätts som vd i bolaget.

I november 1997 avslöjas att Trustor blivit utsatt för ett omfattande bedrägeriförsök. Bolagets vice vd hade fört över 620 miljoner kronor netto till ett konto i London utan formell fullmakt. Av dessa pengar fördes 135 miljoner tillbaka till Sverige. Peter Mattsson och Thomas Jisander häktas, misstänkta för grov trolöshet mot huvudman.

I april 2002 frias både Peter Mattsson och Thomas Jisander av Svea hovrätt.

I slutet av 2004 åtalas Thomas Jisander på nytt. Misstänkt för förskingring av över 20 miljoner kronor som förts över från Trustor till Liechtenstein.

I februari 2008 startar rättegången mot Thomas Jisander efter många turer.

I oktober 2009 döms Thomas Jisander av Svea hovrätt till 1,5 års fängelse för anstiftan till grov förskingring.

I november 2009 förhörs Joachim Posener av polis i Bryssel om ett arvode han fått av TV3, ett arvode som skattemyndigheterna anser skulle ha gått till avbetalning på Poseners skatteskuld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista