USA

Bolånejätte ansöker om konkursskydd

Konkurserna på USA:s finansmarknad fortsätter. Bolåneinstitutet Capmark, ett av USA:s största när det gäller kommersiella fastigheter, har ställt in betalningarna och ansökt om konkursskydd för att kunna ombilda företaget.

Händelsen är ytterligare ett exempel på att problemen på bolånemarknaden i USA fortsätter.

Det innebär i praktiken att företaget inte längre kan göra rätt för sig och ställer in betalningarna, men vill försöka ombilda sig eller sälja de delar av företaget som fortfarande fungerar.

Capmark bildades så sent som 2006 efter att ha köpts ut från General Motors Finansenhet GMAC. Det har specialiserat sig på lån för köp av bland annat kontorsbyggnader, hotell och varuhus.

Men under den pågående krisen i USA har bolaget länge dragits med problem och varnade så sent som i förra månaden för att konkursskydd skulle kunna bli en möjlig lösning.

Händelsen är ytterligare ett tecken på det som den amerikanska centralbanken och Ekonomiekot rapporterade om förra veckan, nämligen att ett av de stora bekymren just nu är situationen på marknaden för kommersiella fastigheter.

Capmarks konkurs mottogs dock med lugn på de amerikanska börserna, detta eftersom de återstående problemen på bolånemarknaden redan är ett känt faktum och att bolåneinstitut och banker som går i konkurs runt om i landet har blivit väldigt vanligt.

FDIC, den amerikanska myndighet som har hand om bankkonkurser och garanterar kundernas insatta pengar, rapporterade nyligen att över 100 banker i landet gått i konkurs och tagits över av myndigheten bara i år - en siffra som väntas stiga.

Det är det högsta antalet bankkonkurser på ett år sedan 1992 då 120 sådana konkurser ägde rum.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".