Folksams vd Anders Sundström säger nej. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Folksam ändrar inte pensionsbeslut

Efter beskedet att pensionärer med det som kallas begravningsförsäkring i Folksam kommer att förlora hälften av sin ersättning 2011 har Folksam satts under hård press.

Försäkringsbolaget har fått massor med kritik, framförallt från pensionärer och deras organisationer, men kommer inte att ändra sitt beslut.

En av alla besvikna är Roland Karlsson, 71 år, som besökte Folksams huvudkontor i Stockholm idag.

– Beskedet var ingen rolig överraskning direkt, säger han.

Vad tänkte du?

– Man blir ju lite chockad, när man räknar med att det ska finnas pengar till begravningskostnaderna. Det är ju därför man har tecknat den här försäkringen för att ens efterlevande inte ska lida ekonomiskt, säger Roland Karlsson.

När han gick i pension för fem år sedan valde han liksom många andra medlemmar i pensionärsorganisationer att köpa en grupplivförsäkring i Folksam som ger ersättning till anhöriga vid dödsfall.

Men från och med 2011 kommer den ersättningen att halveras. Och det beror på att allt färre väljer försäkringen, vilket under de senaste åren lett till ett underskott, säger Folksams vd Anders Sundström.

– Vi har inte rätt till, vi får inte, vi kan inte, flytta pengar från en kundgrupp till en annan kundgrupp, säger han.

Varför har ni inte kommit på detta tidigare?

– Detta är ett problem som har vuxit under de senaste fem-tio åren, så det är nu som problemet växer så att säga.

Men beskedet, som rör ungefär 420 000 kunder har sedan det kom för drygt en vecka sedan mötts av stor ilska från flera olika håll.

Folksams kundtjänst har fått många arga samtal från oroliga pensionärer och lokala PRO-avdelningar har demonstrerat på flera håll runt om i Sverige.

Därför satte Folksam i slutet på förra veckan ut vakter på sina kontor för att skydda sina anställda mot pensionärerna. Det är ett beslut som Anders Sundström idag tycker är olyckligt och han säger att de extra vakterna nu är bortplockade.

Nu väljer Folksam istället en annan strategi och bjuder in pensionärsorganisationerna för ett samtal om hur de halverade ersättningarna. Men att ändra beslutet i stort är det inte tal om.

Pengarna måste komma från samma grupp och då är alternativet i så fall att höja kostnaden för själva försäkringen.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".