Ökat föreningsliv ska hindra stenkastning

Efter höstens oroligheter med bilbränder och stenkastning mot poliser och brandmän i flera stadsdelar besökte integrationsminister Nyamko Sabuni stadsdelen Biskopsgården i Göteborg i dag. Hon presenterade en satsning på åtta miljoner under nästa år för att locka ungdomar till att engagera sig i olika föreningar.

Det klara budskapet till de högstadieelever som Nyamko Sabuni träffade i dag var att det finns annat att göra än att elda upp till exempel bilar.

– Finns fritidsgårdar, även om det kanske inte är så jättemånga så finns ju alltid alternativ till att elda på andras egendom. Det är det budskapet jag vill att ni framför till de ungdomar som beter sig olämpligt, sade Nyamko Sabuni till ungdomarna.

De har tillsammans med ett tiotal skolkamrater kommit till sin skola, Ryaskolan, trots att är det skollov den här veckan, allt för att träffa Nyamko Sabuni. Det bjuds på chips, popcorn och cider.

Hälsningen från ungdomarna till ministern är att hon måste se till att det satsas på dagens unga, så att musikläraren kanske slipper att vikariera i franska och att det måste satsas ordentligt på ungdomars fritid.

Nyamko Sabuni hade ett litet besked här i Göteborg i dag, nämligen att regeringen, via ungdomsstyrelsen, satsar totalt åtta miljoner kronor på något som kallas för engagemangsguider.

– Ju mer aktiviteter ungdomar har desto mindre vandalism hoppas vi att kunna se. Många unga säger att de inte har något att göra men jag tror inte att hela lösningen är ungdomsgårdar utan det finns också mycket annat som man kan sysselsätta sig med, bland annat att vara aktiv i föreningslivet.

– Då måste föreningar öppna upp sig, gå ut och marknadsföra sig för att andra som inte naturligt känner till vad ungdomsorganisationer gör kan få intresse och också bli medlemmar i de här organisationerna.

Ryaskolan i Biskopsgården är en skola med 330 elever från förskoleklass till nian. Mellan 30 och 35 olika språk pratas på skolan. Kostantinos Macopoulos har två barn, åtta och nio år, och är engagerad i skolans föräldraförening.

Han är luttrad när politikers olika beslut och löften om förändringar kommer på tal, men han hoppas i alla fall att engagemangsguiderna inom föreningslivet kan leda till en liten förändring i hans stadsdel.

– Det har man sett förut, det ska inte bara stanna vid ord, det ska fortsätta. Jag hoppas att det här kan ge en kick så att man kan gå vidare.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".