Bahnhofstrasse i Zürich. Foto: Louise Andrén Meiton/SR.

Krisen slår hårt också mot Schweiz

Schweiz har skakats om av finanskrisen och lågkonjunkturen, trots att landets ekonomi i vanliga fall tickar lika bra och tryggt som dess klockor. Räntan har sänkts ner till noll, och nu väntas arbetslösheten stiga.

I en modern stenbyggnad arbetar Bernhard Neidhart, chef för kantonen Zugs näringslivsavdelning. Resan hit från Zürich tar bara tjugo minuter, och här ligger storföretagens kontor tätt. Anledningen är låga skatter. För vissa företag är skatten på vinster här knappt nio procent. Det kan jämföras med bolagsskatten på drygt 26 procent i Sverige.

Men när företagen går sämre blir skatteintäkterna mycket lägre, berättar Bernhard Neidhart.

– Vi har sparat pengar för att klara av denna dödsdal, säger Bernhard Neidhart.

Schweiz är liksom Sverige ett litet, exportberoende land. När efterfrågan i världen vek blev konsekvenserna stora också här, och också Schweiz ekonomi väntas krympa i år.

För att underlätta för företagen har den schweiziska centralbanken sänkt räntan till noll, och också aktivt hindrat valutan schweizerfrancen från att bli för stark. Ett rätt beslut, anser Daniel Kalt, som är chef för makroanalys på banken UBS.

– Centralbanken vill verkligen inte att exporten ska drabbas av att valutan är för stark, säger Daniel Kalt på UBS.

Nu väntas arbetslösheten stiga. Banken Credit Suisses ekonomer väntar sig en arbetslöshet på 5,2 procent nästa år. Klart lägre än i grannländerna Tyskland och Frankrike, men mycket för det lilla alplandet Schweiz.

Att sänka skatterna för att få schweizarna att konsumera mer, tror inte Credit Suisses analyschef Martin Lanz på.

– Ett stimulanspaket med sänkta skatter skulle inte få någon effekt. Schweizarna skulle inte göra av med pengarna utan spara dem, säger han.

I kantonen Zug väntas arbetslösheten öka från två till fyra procent. Det är mycket för Zug och det kommer att märkas socialt säger Bernhard Neidhart.

– För den sociala känslan är det mycket, säger Bernhard Neidhart, chef för kantonen Zugs näringslivsavdelning.


Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".