Ett vaccin gäller i Sverige. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.

Alla svenskar får samma vaccin

Sverige har inte gjort som i Tyskland, där beslutsfattare och andra viktiga personer får ett annat vaccin än folket i stort.

– I Sverige finns det i dag bara ett vaccin för den pandemiska influensan, den kallas Pandemrix, säger Anders Tegnell, chef på socialstyrelsens smittskyddsenhet.

Alla svenskar som vaccinerar sig får alltså Pandemrix. Det är samma vaccin som de flesta tyskar får.

I Sverige räknas gravida till riskgruppen och de har varit bland de första som vaccinerats mot svininfluensa. Det är positivt, säger Anders Tegnell.

– De gravida tillhör den gruppen som väldigt tydligt i andra länder har visat sig kunna få en väldigt allvarlig sjukdom, inte speciellt ofta men då och då. Därför har det varit väldigt viktigt att skydda just den gruppen så snart som möjligt.

När de får höra i dag att andra länder råder gravida att inte ta det här vaccinet då?

– Från början får vi hoppas att de får höra sanningen, att de flesta länder som har de här två vaccinen faktiskt rekommenderar att man använder det här till gravida. För det andra har läkemedelsverket i Sverige och det europeiska läkemedelsverket Emea bägge varit väldigt tydliga i sin riskbedömning av detta. Risken för att få influensan och bli allvarligt sjuk i den är väldigt mycket högre än de väldigt teoretiska och hittills ännu inte sedda riskerna med vaccinet, säger Anders Tegnell.

Anders Tegnell på socialstyrelsen är inte orolig för att Sverige är först ut med att vaccinera och enligt honom är Pandemrix ett mycket väl prövat och godkänt vaccin.

– De vacciner som används i dag i Europa och på andra ställen i världen är omfattande testade läkemedel och de säkraste läkemedel vi har. Det finns ingenstans man är så noga med att ha ett säkert läkemedel som just inom vaccinområdet, säger Anders Tegnell, chef på socialstyrelsens smittskyddsenhet.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".