Stort tillslag mot barnprostitution i USA

I USA befriades över 50 barn i helgen från prostitution i en landsomfattande operation, ledd av den federala polisen FBI. Operationen var en del av ett initiativ som syftar till att försöka utrota barnprostitutionen i landet.

– Den yngsta som vi befriade den här gången var bara 10 år, berättar Jason Pack på den federala polisen FBI i Washington.

Det var i helgen som FBI tillsammans med lokal och regional polis slog till mot misstänkta hallickar och prostitutionsnätverk runt om i hela landet. Sammanlagt greps 700 personer och 52 amerikanska barn kunde räddas från livet som prostituerade den här gången.

– Sånt här händer oftast i storstadsområden, där poliserna ofta är mer upptagna med annat och det är lättare för brottslingarna att gömma undan den här verksamheten, säger Jason Pack vidare.

Vid sådana här raider slår poliserna oftast till mot rastplatser, kasinon och motell, men letar också ofta utifrån internetsidor där barn förekommer på bilder.

Helgens operation i 36 amerikanska städer är en del av en satsning som pågått sen 2003, och som kallas "Innocence Lost", ("Förlorad Oskuld"), och målet är att få bort så många barn som möjligt från prostitution.

Under de sex år som satsningen pågått har över 900 barn räddats och över 500 personer dömts till olika långa fängelsestraff, i viss fall till livstids fängelse.

– Barnprostitution är ett problem i vårt land, säger Jason Pack.

Men han menar att varje barn man lyckas rädda är en viktig framgång, även om han också framhåller att mörkertalet fortfarande förmodligen är mycket stort. Därför är fler tillslag likt det i helgen att vänta framöver.

– Vi kommer fortsätta så länge det här arbetssättet är effektivt, säger Jason Pack.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".