Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tyskland tvekar om influensavaccinet

I Tyskland ges barn och gravida annat vaccin än Pandemrix.

I Tyskland har vaccinationerna mot svininfluensan nu börjat, två veckor efter de svenska. Men i Tyskland rekommenderas inte gravida som i Sverige att vaccinera sig med Pandemrix. Orsaken är att biverkningarna inte anses helt kartlagda.

– Jag tror inte jag ska vaccinera mig. Jag är rädd för biverkningarna, säger en gravid kvinna till nyhetskanalen NTV.

Än så länge har svininfluensan inte drabbat Tyskland så hårt. 25 000 sjukdomsfall och tre döda räknas som lindrigt. Bara runt en femtedel av tyskarna säger sig vara beredda att vaccinera sig, trots myndigheternas vädjanden. 50 miljoner doser Pandemrix väntar på läkarmottagningar och vaccinationscenter.

Men just när det gäller biverkningarna av Pandemrixvaccinet för gravida och för barn under tre år, så finns en tvekan också bland tyska experter.

Till exempel vill den så kallade vaccinationskommittén att gravida och småbarn ska få ett annat vaccin än Pandemrix, eftersom biverkningarna med det preparatet inte anses vara tillräckligt kartlagda.

Det statliga läkemedelsinstitutet (Paul Ehrlich-Institut) skriver på sin hemsida att det noga följer de svenska erfarenheterna av Pandemrix, för att kunna dra slutsatser för vaccinationerna i Tyskland.

En talesperson för alla de tyska delstaternas hälsomyndigheter säger till nätupplagan av nyhetsmagasinet Spiegel, att myndigheterna nu gemensamt söker på vaccinmarknaden efter ett preparat, som gravida och småbarn skulle kunna vaccineras med, och som inte har den förstärkande tillsats som ger biverkningarna i Pandemrixvaccinet.

Sedan ett par veckor pågår också en annan debatt om vaccinationerna här, sedan det blev känt att tyska försvaret hade beställt ett annat vaccin, utan biverkningar. Det skulle ges till soldater, poliser och politiker i krisstaber, för att samhället ska kunna fortsätta fungera om pandemin blir svår.

Genast var en debatt om "vi och dom" igång. Ryktet sa att också den tyska regeringen skulle låta sig betjänas med det biverkningsfria vaccinet. Det har senare dementerats.

Och nu förklarar ledande politiker en efter en, också förbundskansler Angela Merkel, att för deras del blir det Pandemrix, det "folkliga" vaccinet.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".