Landade i Belgrad i dag.

Biljana Plavsic flögs till Belgrad

Uppdaterad: 18:07
I eftermiddags landade den frigivna före detta bosnienserbiska presidenten och dömda krigsförbrytaren Biljana Plavsic i den serbiska huvudstaden. Hon finns nu hos sin bror och svägerska i centrala Belgrad.

Serbiska tv-kanalen B92 har nyheten om att Biljana Plavsic nu är i Belgrad som sin första nyhet. Annars har det officiella Serbien gjort sitt yttersta för att minska uppmärksamheten kring den dömda krigsförbrytaren och före detta presidenten i Republika Srbska.

När hon landade tidig eftermiddag fanns en bil ute på landningsbanan som tog henne undan från några få väntande journalister. När hon kom till centrala Vracar i Belgrad hade polis flyttat parkerade bilar för Plavsic anlände i en liten bilkortege.

Tre svarta Audi med röd-blå ljus stannade till på gatan där hennes bror har en lägenhet. Någon välkomstkommitté fanns inte, men den 79 åriga kvinnan som kallats för en serbisk järnlady kastade slängkyssar när hon klev ut ur bilen. Iklädd tung brun päls och ledsagad av premiärministern i Republika Srpska Milorad Dodik.

Jag är nöjd, sa Plavsic till B92 och förklarade att hon kommer att möta media senare, nu vill hon bara umgås med sin bror, svägerska och sina vänner, som hon saknat under åtta år i fängelse.

Upprördheten över hennes frisläppande manifesterades över hela Bosnien. I ett fängelse i Bosnien-Hercegovina där fångar sydde igen sina munnar i protest mot att järnladyn nu släppts fri.

Maria Persson Löfgren, Belgrad
maria.persson_lofgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".