Från vänster; Nicola Dragic, Sandra Pandurovic Ugron, Andrieja Piskac och Ismar Kasapovic. Foto: Maria Persson Löfgren/SR.

Balkans unga vill förlåta men inte glömma

Den tidigare bosnienserbiske presidenten Radovan Karadzic fortsätter att bojkotta rättegången i Haag. Och domstolens handfallenhet retar upp människor i Bosnien Hercegovina. Men bland unga i Sarajevo och Tuzla är kriget mest historia.

– Det är viktigt att inte glömma historien och det som hände, men det är också viktigt att förlåta. Det har hänt och det är idiotiskt att dra runt med detta hela tiden, för då tillåter vi inte oss själva en framtid, säger 21-åriga Sandra, som tillsammans med unga från hela Balkan under några dagar diskuterar begreppet frihet i Sarajevo.

För unga på Balkan är detta en särskilt pressande fråga, eftersom de inte kan resa fritt till EU utan visum.

Deras diskussioner pågår samtidigt som den bosnienserbiske före detta presidenten Radovan Karadzic vägrar delta i sin egen rättegång i Haag. I dag för andra dagen i följd.

Karadzic hävdar att han inte haft tid nog att förbereda sitt försvar när det gäller de elva åtalspunkterna, bland dem brott mot mänskligheten, etnisk rensning och folkmord.

Men för kroatiska Sandra och hennes kompisar i "Ungdomsinitiativet för mänskliga rättigheter" är det viktigare att hitta det gemensamma än att älta de motsättningarna som låg bakom krigen på Balkan. Krig som de själva inte minns så mycket av.

– Vi sitter alla vid samma bord och vi skrattar åt samma skämt, åt nationalismen som våra politiker tenderar att blåsa under och om det som hände förut och i dag. Det enda vi kunde önska är just att politikerna följer vårt initiativ, men tyvärr ser det inte ut så i dag, säger Sandra.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".