En lastbilsförare som kraschade på E4:an hade över fyra promille i blodet. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Många trafikdöda var alkoholpåverkade

Var sjätte fordonsförare som dog i trafiken under förra året var påverkad av alkohol visar en studie som Sika, Statens institut för kommunikationsanalys gjort.

Björn Deichmann som är förundersökningsledare på trafikpolisen i Jönköping är inte förvånad över att så många förare där är alkoholpåverkade.

– Jag har sett olyckor både i verkligheten och i utredningarna. Det är nog så att antalet som använder någon form av drog har generellt ökat i samhället, säger Björn Deichmann.

Den senaste tiden har han upplevt flera olyckor där alkohol varit inblandat.

– Vi hade till exempel en lastbilsförare som kraschade helt omotiverat på E4:an. Han hade över fyra promille i blodet, säger Björn Deichmann.

Av de 247 förare som dog i trafiken förra året var det minst 16 procent som hade mer än 0,2 promille alkohol i blodet.

– Vi vet att det här är någon slags miniminivå. Det är ungefär 10 procent där det saknas uppgifter om alkohol. Det är också så att om man vårdas på sjukhus en tid innan man avlider så hinner alkoholhalten i blodet minska, så vi vet att det här är en underskattning, säger Maria Melkersson, utvecklingsledare på Sika.

En klar majoritet av de alkoholpåverkade förarna som dog var män i åldrarna 25 till 64 år. Sika har inte gjort några liknande studier tidigare så hur utvecklingen har varit är svårt att se.

Men klart är att alkohol är inblandat i många svåra olyckor. Björn Deichmann tror att det behöver göras fler kontroller för att minska antalet alkoholrelaterade olyckor.

– Upptäcktsrisken måste öka, det måste vara fler poliser som har fler kontroller spontant på olika platser, säger Björn Deichmann.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".