Vattenfalls Vd och koncernchef Lars G. Josefsson. Foto: Scanpix.

Lägre vinst för statlig energijätte

Den statliga energijätten Vattenfall känner av lågkonjunkturen och minskad efterfrågan på energi. Det gjorde att vinsten för tredje kvartalet föll med 37 procent.

Från 5,6 miljarder förra året till 3,5 miljarder i år, så mycket föll vinsten för Vattenfall mellan juli och september.

Räknat på nio månader 2009 så minskade vinsten med 4,6 procent till 22,2 miljarder kronor från 23,3 miljarder 2008.

Omsättningen ökade dock med 22,5 procent för det tredje kvartalet, till 45,3 miljarder, och för nio månader med 19 procent till 140 miljarder kronor.

Lågkonjunkturen pressar även energisektorn och efterfrågan på el sjunker, eftersom kunderna, företagen, drar ned sin produktion och minskar personal.

Den elintensiva industrin, som är basen i det svenska näringslivet, dit skog- och gruv- och verkstadsindustri brukar räknas, har träffats extra hårt av en minskad efterfrågan globalt.

Enligt Vattenfall kommer det inte att ske någon snabb återgång till de nivåer som gällde innan lågkonjunkturen slog till förra hösten. Men det kanske blir en snabbare återgång i efterfrågan på energi i Norden eftersom industristrukturen här baseras på just elintensiv produktion i högre grad än i Centraleuropa.

Vattenfall är Europas femte största elproducent och också storinvesterare i alternativa energikällor som vindkraft.

Den danska vindkraftstillverkaren Vestas rapporterar i dag att det tredje kvartalet i år blev ett rekordkvartal. Vinsten ökade med nästan 50 procent till 244 miljoner euro motsvarande 2,5 miljarder kronor i dagens eurokurs. Vestas omsatte 1,8 miljarder euro, eller 18,5 miljarder kronor under det tredje kvartalet.

För hela 2009 räknas Vestas ha en omsättning på 74 miljarder kronor, det är därmed många miljarder kronor från att spela i samma divison som Vattenfall.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".