"Fattiga länder behöver stöd."
Inför klimatmötet i Köpenhamn

MP: Kyotoavtalets grunder måste stå fast

När EU-ländernas ledare möts i veckan anser Miljöpartiet att det då måste bli en uppgörelse om hur mycket EU kan betala till världens fattiga länder för att minska utsläppen. Annars minskar chanserna till ett internationellt klimatavtal i december ännu mer, enligt MP.

– Det vore väldigt bra om man kunde komma överens. En stor summa pengar behöver avsättas, man behöver hitta en metod för att finansiera det internationellt och det är kanske möjligheten för att få med sig de fattiga länderna på tåget. För nu är det ett väldigt ställningskrig som pågår, bland annat mellan de rika och fattiga länderna, säger Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

I december blir det ett internationellt jättemöte i Köpenhamn, där Fredrik Reinfeldt leder EU-länderna. Kyotoavtalet om klimatet ska ersättas med ett nytt.

Miljöpartiet presenterade i dag en lång rad krav på hur ett avtal ska se ut. Grunderna i Kyotoavtalet måste finnas kvar, är ett av kraven.

– Bindande krav från de olika länderna att minska utsläppen, att vi ser till att avskogningen inte fortsätter och att vi ser till att vi får en finansieringsmekanism som gör det möjligt för hela världens länder att vara med, säger Peter Eriksson.

Hur troligt är det att det här över huvud taget blir av, det ser ju ganska mörkt ut?

– Jag tycker ändå att det i grunden har hänt någonting de senaste åren som gör att vi borde kunna klara av detta. Vi har fått en ny administration i USA som öppet säger att detta är på riktigt, att det här ett stort hot mot mänskligheten och som vill göra någonting. Också i Kinas ledning är man med på att det är nödvändigt att göra förändringar. Så jag tycker att det i stort är en förändring till det bättre som hänt den senaste tiden och att vi borde kunna ha politiker och makthavare världen över som är beredda att ta det här steget som är nödvändigt, säger Peter Eriksson.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".