En miljon svenskar vaccinerade

Nästan en miljon svenskar är nu vaccinerade för den så kallade svininfluensan, säger folkhälsominister Maria Larsson. Samtidigt är Socialstyrelsen oroad över den ryktesspridning som uppstått om att vaccinet är farligt.

Anders Tegnell medverkade i dag vid en presskonferens tillsammans med bland andra folkhälsominister Maria Larsson.

Anders Tegnell säger att det är viktigt att avliva de myter som spridits om vaccineringen.

– Det har exempelvis påståtts att Tyskland ska byta vaccin. Men detta är en myt. Tyskland tänker inte köpa nytt vaccin, säger Anders Tegnell.

– Jag har förståelse för om folk vill vara försiktiga. Men det är också viktigt att inte låta sig vilseledas. Den svenska vaccinationskampanjen är inte unik och vi beter oss inte underligt här i landet, fortsatte han.

Jan Liliemark på Läkemedelsverket medverkade också på presskonferensen. Han berättar att det kommit in ungefär 100 rapporter om biverkningar.

– Det är en helt förväntad siffra, säger Liliemark.

Jan Liliemark berättar att det kommit in fem rapporter om dödsfall i samband med vaccination men han sade att man inte kunnat se något samband med vaccinationen och det faktum att alla fem varit svårt sjuka.

Dessutom har man fått in en rapport om en svår allergisk chock, vilket enligt Jan Liliemark är tragiskt men inte heller det oväntat.

Många har dock redan vaccinerat sig innan den stora spridningen av influensan kommit igång, säger folkhälsoministern.

– Nu ökar smittspridningen men vi är också väldigt bra i gång med vaccinationerna. En miljon svenskar har vaccinerat sig och vi har ännu lite tid på oss innan den stora smittspridningen väntas börja, säger folkhälsominister Maria Larsson till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".