Huslånen blir allt billigare.

Svenska hushåll lånar mer och mer

Svenska hushåll fortsätter att låna och skuldsätta sig. För tredje månaden i rad ökar tillväxttakten för utlåning till svenskarna, enligt statistik från SCB. Enligt Henrik Mitelman, chefsstrateg på banken SEB, är svenskar mer lättflörtade av en låg ränta.

– Vi svenskar skiljer oss väldigt mycket från resten av västvärlden med en skuldsättning som accelererar, medan i resten av världen ökar inte skulderna, säger Henrik Mitelman.

Varför är det så?

– Jag tror att nollräntan i Sverige spelar större roll för svenskar. Vi är mer lättflörtade än vad man är i resten av västvärlden, mycket beroende på att vi snabbare blir påverkade av räntesänkningar. Vi lånar med rörlig ränta och Riksbankens sänkningar slår direkt.

Trots lågkonjunktur fortsätter svenska hushåll att belåna sig. Skuldberget växte med drygt åtta procent i september. Det är tredje månaden i rad som tillväxttakten för utlåning ökar.

Svenskarna hade i slutet av september totalt över 2 200 miljarder kronor i skulder och merparten är bostadslån.

Samtidigt är sårbarheten stor eftersom knappt sju av tio hushåll väljer lån med rörliga räntor och kan därför få det tufft om någon i hushållet blir av med jobbet eller när räntorna ökar igen.

Henrik Mitelman varnar för en ny bubbla efter det senaste boprisrallyt.

– När fastighetsmarknaden i Stockholm uppvisar den här typen av halvbubbeltecken då tror att vissa varningslampor börjar blinka hos Riksbanken, säger Henrik Mitelman.

Thomas Bergsell
thomas.bergsell@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".