I Sverige betraktas gravida kvinnor som en riskgrupp. Foto: Marit Hommedal/Scanpix.

En miljon svenskar vaccinerade hittills

Nästan en miljon svenskar är nu vaccinerade mot svininfluensan. Och allteftersom vaccineringen fortsätter rapporteras fler och fler biverkningar in till Läkemedelsverket.

Medan Sverige börjar med att vaccinera gravida kvinnor tycker exempelvis tyska experter att riskerna med vaccinet för gravida inte är ordentligt kartlagda och rekommenderar det därför inte.

Detta är dock ingenting som oroar svenska myndigheter, enligt Jan Liliemark, som är professor på Läkemedelsverket.

– Varför man ser annorlunda på det är svårt att svara på och det måste man fråga tyskarna om. Men vi ser att gravida är den absolut viktigaste riskgruppen. Det finns en stor översjuklighet och även överdödlighet bland gravida i influensa, säger han.

Vad vet man om vilka effekter vaccinet kan få för gravida?

– Den gravida patienten är ju inte annorlunda i sig än andra vuxna kvinnor så man förväntar sig inga andra biverkningar än vad man ser hos andra vuxna. Vad gäller fostret finns det inga belägg i några djurstudier för att det skulle ha några fosterskadande effekter, säger Jan Liliemark.

Men gravida kvinnor har inte ingått i någon av de studier som gjorts av på svininfluensavaccinet Pandemrix eller det liknande vaccinet mot fågelinfluensan.

Som Ekot tidigare berättat så finns en tvekan i exempelvis Tyskland till att vaccinera gravida. Och det tyska läkemedelsinstitutet följer nu de svenska erfarenheterna av Pandemrix.

Men att Sverige är så tidigt ute med att vaccinera är inte något som oroar svenska myndigheter, utan ses snarare som något att vara stolt över och att det måste ske nu för att hindra att svininfluensan sprids.

För smittspridningen har enligt Smittskyddsinstitutet kraftigt ökat den senaste tiden, speciellt bland skolbarn. Två personer har hittills bekräftats ha avlidit i svininfluensan.

Fem personer har också avlidit i anslutning till att de vaccinerats. Därför undersöker nu Läkemedelsverket om det finns ett samband mellan dödsfallen och vaccineringen.

Det är genom att gå genom sjukdomsbilder och obduktionsresultat. Man Jan Liliemark tror inte att de kommer hitta ett sådant samband.

– Det finna inga tecken hittills i de fall man har kunnat se och som det kommit rapport om som skulle visa på att det finns ett samband med själva vaccineringen. Än så länge finns bara ett tidssamband, säger professor Jan Liliemark.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".