Av de förare som dog i trafiken 2008 hade var sjätte mer än 0,2 promille alkohol i blodet. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Fler kräver obligatoriska alkolås

Kraven på att det ska bli obligatoriskt med alkolås växer efter en ny rapport som visar att var sjätte förare som dog i trafiken förra året var påverkad av alkohol.

Therese Eklund utanför Norrköping är en av dem som fått sitt liv förändrat av en rattfyllerist.

– Min mamma och hennes väninna var ute och gick sent på kvällen. De var på väg hem från ett kalas i Skärblacka när det kom en rattfyllerist och körde på dem bakifrån. Mamma blev liggande på asfalten och föraren körde därifrån, säger Therese Eklund.

Mitt i natten knackade polisen på dörren hemma hos Therese, hennes mamma svävade mellan liv och död efter att ha blivit påkörd av en rattfyllerist. Trots att åren har gått så är mamman så skadad att hon inte längre känner igen sin egen dotter.

– Jag får inget speciellt gensvar av henne när jag är där, men jag åker dit i alla fall, säger Therese Eklund.

Den 22-åriga man som körde på Therese mamma blev så småningom själv ett offer. I samband med det rättsliga efterspelet tog han sitt liv.

Att alkoholen är ett av de största problemen i trafiken bekräftas av en rapport som Sika, Statens institut för kommunikationsanalys, presenterade i dag.

Av de 247 förare som dog i trafiken förra året var det minst 16 procent som hade mer än 0,2 promille alkohol i blodet.

– Det är ungefär 10 procent där det saknas uppgifter om alkohol. Det är också så att om man vårdas på sjukhus en tid innan man avlider så hinner alkoholhalten i blodet minska, så vi vet att det här är en underskattning, säger Maria Melkersson, utvecklingsledare på Sika.

Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF som länge drivit frågan om att alkolås ska bli obligatoriskt tycker att dagens rapport från Sika återigen pekar på behovet av alkolås i alla fordon.

– Rattfylleriet kan egentligen bara byggas bort med hjälp av att alkolås kommer in i alla bilar. Det är först då vi kommer att få verkligt och synbart trendbrott i statistiken, säger Tom Bjerver, vd på MHF.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".