Över 200 personer har rest från Sarajevo till Haag för att se Karadzic ställas inför rätta. Foto: Peter Dejong/Scanpix.

Ilska när Karadzic inte kom till rätten

I dag återupptogs rättegången mot den tidigare bosnienserbiske presidenten Radovan Karadzic. Han är misstänkt för bland annat folkmord under kriget i Bosnien på nittiotalet. Många är upprörda över att han struntade att komma till rättssalen.

En grupp bosnier har gjort den långa resan för att se Radovan Karadzic ställas inför rätta.

– Jag förväntar mig att domstolen tvingar slaktaren Radovan Karadzic att komma till rättssalen. Jag förstår inte att domstolen inte har någon polis som bara släpar in honom, säger Bakira Hasecic.

Hon är en av de tusentals kvinnor som våldtogs av serbiska soldater under kriget i Bosnien. Hon har rest hit till Haag.

Jag frågar om hon hoppas på att få rättvisa ska skipas här i krigsförbrytartribunalen.

– Radovan Karadzic har begått folkmord, det kan aldrig bli rättvisa, säger Bakira Hasecic. Det enda vi kan hoppas på är att vi kan få tillbaka de städer i Bosnien från vilka vi, de bosniska muslimerna fördrevs av serberna.

Det var en dyster skara vittnen och åskådare från Bosnien som i dag gjorde ett nytt försök att få se en av de huvudmisstänkta för den etniska rensningen under Bosnienkriget ställas inför rätta.

Det var en stor besvikelse för dem i går att Karadzic lyckades även om det bara blev en dags uppskov genom att inte dyka upp.

Men Radovan Karadzic kom inte till rättssalen i dag heller. Domarna har nu valt att ändå inleda rättegången och det börjar med att åklagaren lägger nu fram åtalspunkterna.

Radovan Karadzic har fått ett ultimatum till nästa måndag, att antingen komma till förhandlingarna eller så kommer domstolen att utse en advokat som företräder honom.

Karadzic har för avsikt att företräda sig själv, vilket väntas leda till att han håller långa utläggningar där han ifrågasätter domstolens behörighet och åklagarens bevis.

Stefan Winiger, Haag
stefan.winiger@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".