Jyllands-Postens kontor i Århus. Foto: Kaare Viemose/Scanpix.
Danmark

Två gripna för terrorplaner mot tidning

Uppdaterad: 22:18
Två män har gripits i USA, misstänkta för att ha planerat terrorattacker mot bland annat Jyllands-Posten i Danmark.

Det var Jyllands-Posten som hösten 2005 publicerade de karikatyrer på profeten Muhammed som upprörde stora delar av den muslimska världen.

– Terrorplanerna var riktade mot flera möjliga mål i Danmark. Det rör sig först och främst om morgontidningen Jyllands-Posten, och tidningens redaktioner i Århus och Köpenhamn, sa chefen för den danska säkerhetspolisen Jakob Scharf på en presskonferens i kväll.

De båda gripna männen hade också planer på att angripa Kurt Westergaard, en av dem som tecknade Muhammedkarikatyrerna, och Fleming Rose, kulturredaktör på tidningen.

Attackerna var inte nära förestående, men enligt säkerhetspolisen var männen ändå långt framme i planeringen, och en av de gripna hade gjort två rekognoseringsresor till Danmark. Ett tredje besök var redan planerat.

De båda misstänkta bor i Chicago i USA. En av dem är född i Pakistan, den andre har ofta vistats där och det var uppenbarligen i Pakistan som de först träffades.

Polisen i USA misstänker att fler är inblandade. Ingen medhjälpare har däremot gripits i Danmark, men både tidningen och dess medarbetare har tidigare utsatts för hot också från personer i Danmark.

Justitieminister Brian Mikkelsen påminde i kväll om att landet är utsatt för hot från militanta extremister.

Våren 2006, efter att Muhammedkarikatyrerna i Jyllands-Posten spridits världen över, utsattes danska ambassader för våldsamma angrepp i några muslimska länder och danska varor bojkottades.

De mer folkliga protesterna avtog så småningom, men Danmark är fortfarande ett aktuellt mål för terrorangrepp.


Christer Fridén, SR:s Nordenkorrespondent
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".