Oljeanläggningen Petro Monagas. Foto: Lotten Collin/SR.
Venezuela

Förhandlingar kärvar om jättelikt oljebälte

Just nu förhandlar 36 stora oljebolag om att få börja utvinna olja i södra Venezuelas Orinocobälte, som är världens största råoljereserv. Men förhandlingarna går trögt.

Företagen menar att Venezuelas kontroversielle president Hugo Chávez ställer orimliga krav på höga skatter och avgifter. Samtidigt får bolagen kritik för att de förhandlar med Chávez, som enligt många bedömare uppvisar allt mer diktatoriska tendenser.

Ekots Lotten Collin har som första utländska journalist besökt oljeanläggningen Petro Monagas i Orinocobältet, där Noel Abando visar hur oljan pumpas upp från hålet, för att sedan ta sig vidare genom rören mot de stora cylindrar där oljan ska renas.

Vi är på oljeanläggningen Petro Monagas, som drivs av Venezuelas statliga oljebolag PDVSA sedan president Hugo Chávez nationaliserade hela oljeindustrin för två år sedan, och kastade ut de oljebolag som inte accepterade de nya villkoren.

Men nu ska utländska oljebolag lockas tillbaka igen. Hela det gigantiska Orinocobältet ska nämligen exploateras och totalt 36 företag förhandlar om att få börja utvinna oljan.

Noel Abando visar en karta över området så som Venezuela hoppas att det ska se ut när avtalen väl skrivs under.

– Den ser ut som en FN-karta med alla flaggor. Hela världens oljebolag finns ju representerade, säger han och skrattar.

Men förhandlingarna kärvar. Den ansvariga chefen på det statliga oljebolaget, Pedro León, säger att många av oljebolagen, däribland Chevron, Total och Statoil, hittills inte har velat acceptera Venezuelas höga skatter och avgifter.

Ett annat problem är att Venezuela vill förbjuda företagen att gå till domstol om konflikter skulle uppstå i framtiden. Men snart kommer de att skriva på, säger Pedro León.

Kritiker menar att president Chávez använder oljan för att sprida sin socialistiska revolution, och att oljebolagen borde tänka sig för innan de investerar i Venezuela.

Chávez anklagas för att uppvisa diktatoriska tendenser och för att strypa pressfriheten. Hela projektet i Orinoco riskerar att ge honom ytterligare inkomster och uppmärksamhet.

Men den kritiken bekymrar inte Pedro León. Han säger rakt ut att oljan är Venezuelas verktyg för att sprida den socialistiska revolutionen utomlands.

– Våra fiender vet att det här är vårt syfte med oljan. Det är därför de attackerar oss så hårt. De vet att nu med oljan i sina händer så kommer Chávez att kunna sprida och slutföra revolutionen, säger Pedro León.


Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".