Konsumenter i USA oroliga för framtiden

Bilden av en mycket långsam ekonomisk återhämtning av den amerikanska ekonomin förstärktes i dag, när viktig ekonomisk statistik visade på olika trender. Huspriserna håller visserligen på att stabiliseras, men samtidigt är konsumenterna mycket tveksamma inför framtiden.

Den ekonomiska dagen här i USA började positivt med att ny statistik visade att huspriserna i 20 av USA:s största storstadsregioner steg för fjärde månaden i rad under augusti i år. Stigande huspriser ses som en viktig förutsättning för att ekonomin ska kunna återhämta sig, eftersom bostadsmarknaden drabbades så hårt under finanskrisen.

Men bara något senare kom siffror som understryker det som många rapporter och bedömare slagit larm om på sistone, och som tog bort de inledande husprisleendena på marknaden. Nämligen det faktum att de amerikanska konsumenterna i allmänhet är mycket oroliga för framtiden just nu.

Under september minskade konsumenternas förtroende för den amerikanska ekonomin betydligt mer än förväntat.

– Konsumenterna ser många dåliga och tydliga nyheter just nu, säger ekonomiprofessorn Peter Morici till CNBC. Han och pekar på den fortsatt stigande arbetslösheten, men också stigande bensinpriser och allt dyrare sjukförsäkringar för konsumenterna.

Just hur konsumenterna beter sig i USA är en viktig indikator för den amerikanska ekonomin eftersom ungefär två tredjedelar av den totala amerikanska ekonomiska aktiviteten bygger på just konsumtion.

Den aktuella statistiken understryker det som bland annat Centralbanken konstaterade i sin senaste rapport, den så kallade Beiga Boken om den amerikanska ekonomin, som Ekonomiekot rapporterade om i förra veckan. Nämligen att den ekonomiska uppgången i USA finns där, men att den fortfarande är mycket svag och osäker.


Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".