Större risk för blodpropp med nya p-piller

Risken för blodpropp ökar med de nya sorternas p-piller, jämfört med äldre sorter, enligt Läkemedels- verket. För ett par veckor sedan avled en tjej i Borås, sedan läkarna missat att hon fått en blodpropp på grund av p-pillren.

Ungefär var fjärde tjej som äter p-piller i Sverige använder någon av de nya sorterna, som man kallar tredje generationens p-piller. Men Läkemedelsverket tycker att man ska rekommendera äldre sorter i första hand.

– Det man har sett i studier är att de här nyare, tredje generationens p-piller troligen har en något högre risk att insjukna i blodpropp än vad andra generationens p-piller har, säger Ingmar Persson, som jobbar med läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket.

Han säger att risken kan vara omkring 50 procent större med den nya, tredje generationens p-piller.

Att risken är högre beror på att de innehåller en annan typ av hormon än de äldre p-pillren, förklarar Ingmar Persson. Fördelen är att de kan ge mindre humörsvängningar och bättre hy än andra p-piller. Men med tanke på att risken för blodpropp är högre så tycker han att man i första hand ska välja äldre sorter.

Susanne Barnell, som jobbar på en ungdomsmottagning i Malmö, säger att många tjejer vill ha just de nyare p-pillren för att de är bra mot finnar.

– Jag tycker nästan att tjejerna mår lite bättre av dem fakstiskt, säger hon.

Även om risken för blodpropp är lite högre så tycker Susanne Barnell inte att man ska vara orolig.

– Friska tjejer behöver inte vara rädda för blodproppar. Skulle det visa sig att de har en ärftlighet eller något som gör att de inte kan äta kombinerade p-piller med östrogen, så finns det andra preparat och andra piller. Det är mycket mer riskabelt att vara gravid än att äta p-piller, säger Susanne Barnell, som arbetar på en ungdomsmottagning i Malmö.


Elin Joleby, P3 Nyheter
elin.joleby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".