Minnesmärke över stupade amerikanska soldater i Fort Lewis, Washington, USA. Foto: Ted S. Warren/Scanpix.
USA i Afghanistan

Dödstalen stiger i väntan på avgörande

Uppdaterad 03:00
Samtidigt som USA:s president Barack Obama funderar på att skicka fler soldater till kriget i Afghanistan visar det sig att USA är på väg att prova samma taktik där som till slut lyckades i Irak.

Det handlar om att USA i sina försök att stävja det talibanska motståndet i Afghanistan nu avsätter pengar för att betala talibanska krigare för att de ska byta sida eller lägga ner vapnen.

Pengarna finns med i det försvarsbeslut som president Barack Obama kommer att underteckna inom kort och taktiken liknar den som USA efter många års problem i Irak valde att använda där och som visade sig vara tämligen framgångsrik.

Och behovet av en framgångsrik ny strategi är välbehövlig. Oktober blev nämligen den dödligaste månaden hittills för amerikanska soldater i Afghanistan sedan kriget där började för åtta år sedan. 53 amerikanska soldater har hittills dött under oktober i år och hela 2009 är det dödligaste året hittills även för den samlade Nato-styrkan i landet.

Dödstalen har ökat kraftigt de senaste månaderna sen framförallt amerikanerna började gå in i de södra, mer motståndskraftiga delarna av landet. Men en annan orsak är att talibanerna allt oftare använder sig av så kallade IED:s i sina angrepp.

Det är tämligen primitiva, men mycket dödliga, mindre bomber som exempelvis kan placeras under fordon, nära vägar eller nära fientliga vaktposter. En mer gerillalik taktik som USA hade stora problem att få bukt med under många år av kriget i Irak.

Beskedet om mängden döda soldater kommer mitt i det känsliga skedet när president Obama ska besluta om han även en andra gång ska skicka fler soldater till Afghanistan, något som den högste amerikanska generalen i Afghanistan har begärt men som det finns ett politiskt och folkligt motstånd mot.

På fredag i den här veckan kommer Obama ha ett möte med sina högsta militärer i frågan därefter kan presidentens slutgiltiga beslut komma när som helst.

Samtidigt meddelade en av USA:s högsta diplomater i Afghanistan, Matthew Hoh, att han hoppar av sitt uppdrag, eftersom han inte längre tror på den grundläggande anledningen till kriget:

– De som slåss mot oss nu är inte de som attackerade oss. Utan de som krigar mot oss nu, gör det för att vi ockuperar deras land, sa Matthew Hoh till CNN, och krävde en grundläggande förändring av USA:s insats i Afghanistan.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".