Eskil Erlandsson vill att gårdar får möjlighet att sälja alkohol. Foto: Mike Derer/Scanpix.
Jordbruksminister Eskil Erlandsson:

"Vingård kan bli filial till Systembolaget"

Det går att tillåta gårdsförsäljning av alkohol i Sverige och ändå ha kvar det svenska alkoholmonopolet. Det säger jordbruksminister Eskil Erlandsson (C), som vill använda samma lösning som Finland har gjort.

En svensk utredning har tidigare kommit fram till att gårdsförsäljning skulle strida mot EU:s regler.

– Gårdsförsäljningen blir en del av systemmonopolet. Det innebär att man är en filial till det lokala Systembolaget, säger Eskil Erlandsson.

Det låter ju lite som att man väldigt medvetet kringgår reglerna, för det är ju inte tanken att det ska bli något Systembolag ute på gårdarna?

– Nej, det är det inte, men det är ju ett sätt att bevara det som jag är angelägen om, och som Centerpartiet är angeläget om, nämligen att Systembolagsmonopolet består. Det är viktigt ur folkhälsosynpunkt.

I Finland finns det alltså både ett alkoholmonopol och gårdsförsäljning av alkohol, och enligt jordbruksministern borde det också vara möjligt i Sverige. Men regeringens alkoholutredare har slagit fast att gårdsförsäljning av vin och öl skulle riskera det undantag från EU:s konkurrensregler som ger Sverige tillstånd att ha kvar Systembolagets monopol.

Det är också Folkpartiets och Kristdemokraternas linje i den här frågan. Folkhälsominister Maria Larsson hälsar via sin pressekreterare att hon fortfarande är emot gårdsförsäljning, just för att det skulle äventyra monopolet.

Här finns det en tydlig spricka i regeringens politik, eftersom Moderaterna och Centerpartiet inte ser några hinder i EU:s regelverk. Eskil Erlandsson säger att det kommer att ta lite tid innan en ny lagstiftning kan vara på plats.

– Det är klart att det kommer att ta minst ett år till innan vi har lagstiftning på området, det gör det, säger han.

Det blir allt vanligare att lantbrukare säljer till exempel grönsaker, bröd och korv direkt på gården. Enligt Lantbrukarnas riksförbund finns det över 700 sådana butiker i Sverige i dag. Det finns också många gårdar som producerar vin- och spritdrycker och de producenterna vill nu ha möjlighet att sälja sina produkter på gården.

Eskil Erlandsson vill alltså ändra lagen så att det blir tillåtet i framtiden.

– Jag tycker att det är viktigt att vi utvecklar den svenska landsbygden, jag tycker att det är viktigt att vi skapar fler jobb, och att vi gör det gärna i kombinationen mat, dryck, turism och liknande. Då är detta ett sätt att göra det på. Jag tycker att det är angeläget att vi tar alla de chanser som finns på det här området. Jag vill skapa fler jobb i alla delar av Sverige, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.


Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".