Nya spår i uppmärksammat mordfall

Två män friades från mord eftersom de skyllde på varandra. Men nu är det möjligt att det 19 år gamla, olösta Lindomemordet tas upp igen. En hårtuss skulle kunna binda en av dem till brottet.

Tussen fanns mellan den mördades fingrar, skriver Mölndals-Posten. Pelle Svensson, en av advokaterna i målet, anser att den borde DNA-testas med moderna metoder.

– Offret har ju högst sannolikt luggat mördaren. Jämför man hårtussen med männen borde man ju få rätt person, säger han.

Västra Götalands polisgrupp för kalla fall är mycket intresserad av fallets nya möjlighet.

– Det här låter väldigt intressant, jag tror absolut att vi kan ta upp fallet på nytt, säger Mats Antonsson vid gruppen till MP.

Enligt ett förslag tas preskriptionstiden för mord, i dag 25 år, bort helt varför polisen när som helst kan öppna ett fall igen.

Den 26 oktober 1990 slog någon ihjäl en 89-åring med en stekpanna i hans hem i Lindome. Pelle Svenssons klient fälldes först i tingsrätten för mordet men friades i hovrätten. Han dömdes dock för grov stöld till fängelse i sex månader.

Den andre mannen fick 1,5 år för medhjälp till grov stöld och skyddande av brottsling.

Båda gick fria från mordåtalet efter domstolen inte kunde avgöra vem av dem som talade sanning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".