Afghansk polis på väg mot det attackerade FN-boendet. Foto: Gemunu Amarasinghe/Scanpix.
afghanistan

Attack mot FN i Kabul – flera döda

Uppdaterad: 09:02
I Afghanistans huvudstad Kabul dödades i dag sex internationella FN-anställda och nio skadades när talibaner angrep deras bostadshus.

– Man hörde explosioner och ganska utdragna strider, sedan hördes mer enstaka skott, säger Anders Fänge chef för Svenska Afghanistankommittén i Kabul.

Anders Fänge, som hörde attacken i morse, säger FN och andra organisationer uppmanat sin personal att stanna hemma i dag.

Och Afghanistans president beordrar nu att säkerheten brådskande måste höjas för utlänningar i Kabul.

En talesperson för FN bekräftar att sex internationella FN-anställda dödats, men kan inte säga deras nationaliteter. Nio är skadade, en del av dem svårt. Minst två afghanska poliser dödades också.

Afghansk polis säger nu att dramat efter ungefär två kaotiska morgontimmar är över, att man skjutit ihjäl tre angripare i bostadshuset, som ligger i ett myllrande affärsområde i centrum.

Ungefär samtidigt angreps också lyxhotellet Serena med två raketer, men ingen människa tycks ha skadats där.

En talesman för talibanerna tar nu på morgonen på sig skulden för morden på de FN-anställda. Han sa att det var en självmordspatrull med bombvästar, granater, och skjutvapen som stormat in i byggnaden. Syftet, sa han, var att störa andra omgången i presidentvalet den 7 november.

Säkerhetsläget i Afghanistan har stadigt försämrats under senaste året. Men en FN-talesman säger till nyhetsbyrån AP att dagens attack mot världsorganisationens anställda representerar något nytt.

En fråga är hur den kommer att påverka den utländska personal från FN och andra organisationer som arbetar inte bara med valförberedelser utan också långsiktiga projekt för att hjälpa landet på fötter.

Anders Fänge säger att han inte är så överraskad av dagens attack.

– Det sådana saker man kan vänta sig. De har visat tidigare att de har kapacitet att slå mot mål inne i centrala Kabul.

Han säger att talibanerna traditionellt inte angripit FN och andra utländska civila grupper, och att misstankarna faller på ett talibananknutet extremistnätverk som kallas Haqqani-gruppen.

– Talibaner går inte på FN och civila NGO:s utan de går på militär personal och har inte gjort internationella civila till måltavlor. Det har däremot Haqqani-gruppen gjort, sgäer Anders Fänge.

Nils Horner, New Delhi
nils.horner@sr.se

Enligt Försvarsmakten är det osannolikt att de svenska FN-anställda som finns i Afghanistan är drabbade. UD uppger att det inte heller finns några uppgifter om att andra svenskar skulle ha skadats eller dödats i Afghanistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".