Alla siffor bättre än vad prognoserna förutspått. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Ljusa siffror från Telia Sonera

Svensk-finska telekomoperatören Telia Sonera resultat för årets tredje kvartal visar att bolaget går starkt i lågkonjunkturen.

– Det är en stark rapport och det är faktiskt den tredje på rad som är stark och dessutom, historiskt, den största vinsten som vi har haft. Med tanke på den finansiella kris som vi haft och som vi har att kunna göra det är starkt. Det är bland annat beroende på att vi kunnat kompensera Baltikum, som är svagt, med bolagen i gamla Östeuropa och Turkiet och framförallt med en av våra hemmamarknader, Sverige, som går som tåget, säger Telia Soneras vd Lars Nyberg.

Telia Sonera redovisar en vinst på 7,6 miljarder kronor och sådana vinstnivåer är det inte många andra företag som når nu i efterdyningarna av finanskrisen och lågkonjunkturen.

Telia Sonera är urstarkt på fast och rörligt, mobilt, bredband och har en stark försäljning och stark ställning på sina marknader.

Vinsten ökade från samma kvartal förra året, då 7,1 och nu 7,6 miljarder alltså. Även omsättningen gick upp, från 25,8 till 27,1 miljarder.

Alla siffror var bättre än vad prognoserna pekat mot.

Redan i samband med kapitalmarknadsdagen i början av september sa Telia Sonera att 2009 kommer att bli ungefär lika bra som 2008, och med ett kvartal kvar av året upprepar bolaget den prognosen nu.

Telia Sonera har ett sparprogram som löper och kostnaderna sjönk med 4,4 procent under årets tre kvartal. Det har Telia Sonera gemensamt med alla börsbolag.

Man sparar för att kunna visa vinst i kärva tider.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Thomas Bergsell
thomas.bergsell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".