Nöjd vd presenterar resultat. Foto: Christine Olsson/Scanpix.

Nya bankrapporter starkare än väntat

Uppdaterad: 12:25
Nu har samtliga fyra affärsbanker kommit med sina kvartalsrapporter. Efter SEB och Swedbank presenterade Handelsbanken och Nordea i dag sina resultat.

Nordeas vd Christian Clausen ser en klar anledning till bankens senaste siffror.

– Det är säkert för att vi förblir lojala mot vår strategi, som ju består i att komma närmare kunderna och göra fler affärer med kunderna och - ganska viktigt i nuläget - att vi har implementerat samma riskhanteringssystem, samma kreditstyrningssystem i alla länderna. Så vi har samma synsätt på krediter i Sverige, Danmark, Lettland, Polen och så vidare. Det betyder att vi har en ganska bra kreditkvantitet, som man också ser i siffrorna, säger Christian Clausen,

Nordea är starkast av alla banker och av alla företag som har redovisat hittills. 832 miljoner euro, motsvarande 8,6 miljarder kronor, blev det i vinst det tredje kvartalet.

Det var bättre är förra årets 818 miljoner euro och mycket bättre än prognoserna.

Men inte heller Nordea går opåverkat ut finanskrisen och kreditförlusterna blev 358 miljoner euro, eller 3,7 miljarder kronor - 16 procent lägre än förra kvartalet.

Handelsbanken hamnar också på den ljusa sidan i konjunkturmörkret, även om man inte når upp till Nordea. Handelsbanken rapporterar i dag en vinst på 3,3 miljarder kronor för det tredje kvartalet i år och det var lite lägre än förra årets 3,5 miljarder, men bättre än väntat.

Men viktigast är att kreditförlusterna föll; 866 miljoner kronor jämfört med 939 miljoner kronor ett år tidigare.

Kreditförluster var annars vad de två bankerna redovisade som kom med sina rapporter i förra veckan. SEB och Swedbank med hård exponering i Baltikum och Ukraina tycks spela i en lägre division nu.

SEB:s vinst blev endast 388 miljoner för tredje kvartalet, jämfört med 2,5 miljarder förra året. Och kreditförlusterna hittills ligger på 9,3 miljarder kronor. SEB står dock på plus från årsskiftet.

 Det kan man inte säga om Swedbank. Förlusten för tredje kvartalet blev 2,6 miljarder kronor. Kreditförlusterna uppgick till 6,1 miljarder för kvartalet. Hittills i år uppgår kreditförlusterna till 19,6 miljarder kronor för Swedbank.

Starkaste ljuset i dag står alltså kring Nordea och vd Christian Clausen ser ännu bättre tider komma.

– Ja, den samlade risknivån har gått ned på de finansiella marknaderna de senaste månaderna, det tror jag alla ser. Så det är klart - ekonomin har stabiliserat sig, så det är en ekonomisk återhämtning på gång. Men precis hur stark den blir och hur stor tillväxt det blir nästa år är ganska osäkert fortfarande.

Så du menar att vi är på väg upp från botten, det är återhämtning som gäller?

– Det är återhämtning som gäller, men det är osäkert när vi kommer tillbaka till nivån från före krisen och det är inte säkert att återhämtningen blir mycket snabb och mycket kraftig, säger Nordeas vd Christian Clausen.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Thomas Bergsell
thomas.bergsell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".