Merkel under valproceduren.

Merkel på plats för ytterligare fyra år

Uppdaterad: 12:49
I Tyskland har CDU-ordföranden Angela Merkel formellt återvalts som förbundskansler av landets parlament, förbundsdagen. Hon fick 323 av totalt 622 röster - 11 fler än hon behövde för att bli vald.

– Jo tack, hon ville ha uppdraget igen, fru doktor Angela Merkel. Sedan applåderade ledamöterna i förbundsdagen länge och väl och ledarna för partigrupperna bar fram stora blomsterkvastar till Merkel, även oppositionen. I eftermiddag ska regeringen bekräftas av den tyske presidenten.

Efter fyra år tillsammans med socialdemokraterna har Merkel nu stöd av en borgerlig majoritet i förbundsdagen. I regeringen ingår förutom hennes eget parti, kristdemokraterna CDU, också det bayerska kristsociala partiet CSU, och liberalerna FDP.

Den nya koalitionens ambition är att sänka skatter och öka subventionerna till barnfamiljer bland annat, trots stora underskott i statens finanser. Och det möter kritik innan regeringens ens har tillträtt.

Också partivänner till Merkel, i delstatsregeringar och kommuner är öppet kritiska. Deras kritik går ut på att kvaliteten i skolor och barnomsorg kommer att bli lidande om staten gör sig av intäkter genom att sänka skatterna. Och det är en öppen fråga om Merkels nya regering över huvud taget kommer att få igenom sin ekonomiska politik i delstatskammaren, förbundsrådet.

I eftermiddag reser Angela Merkel till Paris på sitt första utlandsbesök efter återvalet. Den nye socialdemokratiske oppositionsledaren i förbundsdagen, Frank-Walter Steinmeier, Merkels utrikesminister fram till i går, tycker att hon borde stanna hemma istället.

– Vi är upprörda över att hon åker utomlands. Det första hon borde göra är att stå upp och försvara sin politik i förbundsdagen, sa Steinmeier, direkt efter Merkels återval.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

   

Tysklands nya regering

Förbundskansler och regeringschef:

Angela Merkel , 55 år, CDU, kristdemokraterna

Vicekansler och utrikesminister:

Guido Westerwelle, 48 år, FDP, liberalerna

Finansminister:

Wolfgang Schäuble, 67 år , CDU

Försvarsminister:

Karl Theodor zu Guttenberg, 37 år, CSU, det bayerska kristsociala partiet

Inrikesminister:

Thomas de Maizière, 55 år, CDU

Kanslerminister:

Ronald Pofalla, 50 år, CDU

Justitieminister:

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, 58 år, FDP

Utbildnings- och forskningsminister:

Annette Schavan, 53 år, CDU

Trafik- och byggminister:

Peter Ramsauer, 55 år, CSU

Jordbruksminister:

Ilse Aigner, 44 år, CSU

Näringsminister:

Rainer Brüderle, 64 år, FDP

Hälsovårdsminister:

Philipp Rösler, 36 år, FDP

Arbetsminister:

Franz Josef Jung, 60 år, CDU

Miljöminister:

Norbert Röttgen, 44 år, CDU

Biståndsminister:

Dirk Niebel, 46 år, FDP

Familje- och socialminister:

Ursula von der Leyen, 51 år, CDU

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".