Ford vill inte svara på om det också finns andra intressenter. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Geely lägger bud på Volvo PV

Uppdaterad: 14:20
Kinesiska Geely har lagt ett bud på Volvo Personvagnar, uppger Volvos ägare Ford. Vid en pressträff i Göteborg framkom att slutförhandlingar nu inleds med Geely.

Enligt Ford pågår slutförhandlingar och John Gardiner understryker att inget slutgiltigt beslut har tagits.

Företaget vill inte svara på om det finns andra intressenter eller om Geely är den enda kvarvarande spekulanten.

"Ford anser att Geely har potentialen att bli en ansvarig framtida ägare av Volvo och föra verksamheten framåt samtidigt som man bevarar bolagets kärnvärden och dess oberoende som ett svenskt varumärke", skriver Fords vice vd Lewis Booth i pressmeddelandet.

Ford kommer inte vid en försäljning att behålla något ägande i Volvo PV, enligt bolaget.

"Volvos ledning välkomnar dagens besked som ett positivt steg framåt", skriver Volvo PV:s vd Stephen Odell.

Geely har under en längre tid nämnts som en möjlig köpare men också flera gånger tillbakavisat uppgifterna om att man skulle vara på väg att lägga ett bud på Volvo PV.

Ingenjörsfacket på Volvo har tidigare uttryckt oro för att en affär skulle innebära att industrikompetens och arbetstillfällen kan försvinner till Kina.

Från IF Metalls håll har man begärt att träffa Geely.

– Vi har precis fått reda på detta i ett telefonmöte. Vi kan inte förhålla oss till något vi inte vet något om ännu. Vi har begärt att få träffa dem så snart som möjligt och se vad de har för intentioner och ambitioner med Volvo, säger Mikael Sällström, IF Metall.

Vad är det konkret ni vill veta?

– Hur det kommer se ut i fortsättningen med det upplägget vi har med produktion vi har i Belgien och i Sverige. Ska det vara ett bolag som är egetdrivet eller ska det vara en del av Geely. De har sagt att huvudkontoret ska vara kvar i Sverige men vi vill se lite mer detaljerad information kring det.

Göteborgs kommunaltråd, socialdemokraten Anneli Hulthén är positiv till beskedet i dag.

– Det är skönt att få reda på att det händer någonting, att det inte bara står still med Volvo, säger Anneli Hulthén.

Vad kan det här betyda för Göteborg?

– Det vet jag inte än. Vi får se hur förhandlingarna går, nu får vi ett ganska rejält halmstrå att hålla fast vid.

Geely är ett kinesiskt företag. När försäljningen av Saab varit aktuell har det varit en del diskussioner om kinesiska ägare och oro och en rädsla för vad som kan hända, ser du någon oro över att det kan bli en kinesisk ägare?

– Nej jag känner ingen oro för det utan världen ser ju annorlunda ut idag än vad den gjorde för 10-15 år sedan och vi acceptera det, att det finns andra stora länder som växer fram och har både kunskap och möjlighet att köpa ett bilföretag.

– I dagsläget tycker jag detta alternativet verkar alldeles utmärkt.

Vad baserar du det på?

– Jag tror på att en stor kinesisk ägare skulle kunna fungera när det gäller Volvo, säger Hulthén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".