Sprängattentatet krävde tolv människors liv. Foto: Scanpix.

Flera FN-anställda döda eller skadade

Uppdaterad: 14:30
Tolv människor, varav sex FN-anställda, dödades i morse i Afghanistan när en självmordsbombare utlöste sin sprängladdning i ett pensionat i centrala Kabul.

Andreas Stefansson arbetar som programchef för Svenska Afghanistankommittén, hans bostad ligger bara ett hundratal meter från attentatsplatsen.

– Jag väcktes av ljudet av kulsprutor i morse och det skedde inte så långt från där vi bor, kanske några hundra meter härifrån. Vi visste inte vad som pågick men förstod att det kunde vara något allvarligt, säger Stefansson.

Det var strax före gryningen i morse som tre män, varav minst en iklädd en polisuniform, tog ta sig in i pensionatet och utlöste sina sprängladdningar.

Huset beskyddades av säkerhetsvakter för att det bodde FN-anställda där. Också på grund av att i grannhuset bor släktingar till presidenten Hamid Karzai.

Trots säkerhetsåtgärderna så kunde mannen utföra sitt dåd. Förutom döda afghaner, krävde attentatet även sex FN-anställdas liv, varav en är identifierad som en amerikansk kvinna.

Dessutom är nio FN-anställda skadade varav några mycket svårt. Bland de döda finns också de tre attentatsmännen och säkerhetsvakterna.

Den svenska ambassadören i Afghanistan, Svante Kilander, säger till Ekot att man under morgonen kontaktat nästan alla svenskar som är i Kabul och ingen är så här långt saknad. 

Det svenska ordförandeskapet i EU är chockat och förstummat av denna hatfulla terrorhandling, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Attentaten var det första steget i en våldskampanj för att störa presidentvalet i nästa vecka, sa en talesman för talibanerna till nyhetsbyrån AFP.

FN försäkrade direkt efter dådet att man inte kommer att dra sig tillbaka från Afghanistan utan man kommer att fortsätta förberedelserna så att presidentvalet kan genomföras nästa vecka.

– Den här attacken kommer inte att avskräcka FN från att fortsätta arbetet för att bygga Afghanistan till ett bättre land för det afghanska folket, sa FN specielle representant Kai Eide i en kommentar.

Andreas Stefansson på Svenska Afghanistankommittén tror att dagens attack inte stoppar valet.

– Jag tror att det finns en stark vilja hos både regeringen och den internationella närvaron här att valet ska genomföras. Men jag vågar inte spekulera i dagsläget om sånt här kan få följder. Vi får avvakta nu den närmaste veckan hur säkerhetsläget förändras. Det är för tidigt att spekulera.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".