Jonas Andersson satsar på vinodling och vill gärna sälja sina produkter på gården. Foto: David Svanberg/SR.

Alkoholinköp på gårdar splittrar alliansen

Efter jordbruksminister Eskil Erlandssons uttalande i Ekot om att det svenska alkoholmonopolet inte skulle hotas av att gårdsförsäljning av alkohol tillåts ökar nu trycket på Folkpartiet och Kristdemokraterna att ändra sig i den frågan.

Men Kristdemokraternas Chatrine Pålsson låter sig inte övertygas.

– Jag hade till en början också starka sympatier för detta och tyckte att det var jättefint för lokalproducerade produkter. Det är bara det att så länge vi inte är hundraprocentigt säkra på att vi kan behålla monopolet så måste vi slå vakt om att vi inte gör några undantag från monopolet, säger hon.

Enligt Lantbrukarnas riksförbund finns det över 700 gårdsbutiker i Sverige som säljer till exempel ost, grönsaker och kött från den egna gården. Många av dessa vill också ha rätt att sälja egenproducerat vin, öl och cider.

En svensk utredning har kommit fram till att det här skulle krocka mot EU:s regler och därmed riskera det svenska alkoholmonopolet. Men långtifrån alla håller med.

Konkurrensverket har till uppgift att övervaka att Systembolaget följer EU-reglerna. Margareta Widegren är avdelningschef på Konkurrensverket och hon ser inga hinder för den här typen av gårdsförsäljning.

– Vi anser att man bör kunna tillåta gårdsförsäljning av egenproducerade varor. Vi utgår från att detta för en mycket begränsad omfattning, säger hon.

Bland politikerna är det allt fler som vill ha gårdsförsäljning av alkohol i Sverige. Centerpartiet och Moderaterna är alltså för och även inom Folkpartiet som hittills har varit emot vinförsäljning på gårdar är det allt fler som vill att partiet ska ändra sig.

Många lantbrukare tycker förstås att det vore bra om reglerna ändras.

– Jag tycker att det är riktigt positivt för det ger ju mig en sporre. Det blir en mindre apparat och roligare att tillverka och sälja här på gårdsnivå och kunna visa upp det vi gör på ett helt annat sätt. Det tycker jag är jätteroligt, säger Jonas Andersson på Vretaholms säteri i Gränna där han förutom spannmål också odlar vindruvor.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".