Bränder med många offer. Foto: Mohammed Iqbal/Scanpix.

Många barn dödades i Pakistan-attentat

I Pakistan omkom över 90 människor när en bilbomb i dag exploderade i staden Peshawar. Attacken var den blodigaste på ett par år.

Bilbomben verkar ha varit ägnad att döda så många civila som möjligt. Den utlöstes invid den myllrande Mina-basaren, en marknad i centrala Peshawar, nära en räcka butiker för damkläder, billiga smycken och leksaker.

Över 90 människor dödades i ett brinnande inferno av kollapsande byggnader, skrikande människor och söndersprängda kroppsdelar.

19 av de döda var kvinnor och elva var barn, sa en läkare på sjukhuset, där också ett par hundra skadade togs om hand. Han sa att alla döda var civila.

Pakistanska experter tror att motivet bakom attacken kan vara att försöka underminera regeringens kamp mot religiösa extremister.

Mångmiljonstaden Peshawar ligger i utkanten av den gränsprovins mot Afghanistan där pakistansk militär nu bedriver en offensiv mot just de pakistanska talibaner som anklagas för en våg av självmordsbombningar och andra attacker runt om i landet.

Ett par timmars bilresa från Peshawar, i huvudstaden Islamabad, befann sig USA:s utrikesminister Hillary Clinton sedan några timmar före dagens attack. Hon hyllade pakistanska militärens offensiv mot talibanerna och erbjöd mer amerikansk hjälp till Pakistan.

Nils Horner, New Delhi
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".