Jonas Andersson satsar på vinodling och vill gärna sälja sina egna produkter på gården. Foto: David Svanberg/SR.

FP kan svänga om gårdsförsäljningen

Folkpartiet kan vara på väg att svänga i frågan om gårdsförsäljning av vin och öl. En het debatt i den här frågan väntas på landsmötet om några veckor.

Om Folkpartiet byter fot i frågan blir Kristdemokraterna det enda partiet i regeringsalliansen som fortfarande vill att det ska vara förbjudet för lantbrukare att sälja vin och öl som producerats på den egna gården.

– Vi är ganska många som har diskuterat den här frågan och ser möjligheterna inte minst ur regional utvecklingssynvinkel och jag tror att vi kan hitta en bra inställning till detta i Folkpartiet under förutsättning att man också klarar de alkoholpolitiska målen, säger riksdagsledamot Christer Nylander (FP).

Gårdsbutiker som säljer till exempel ost och grönsaker blir allt vanligare i Sverige, och många lantbrukare skulle också vilja sälja sin egen produktion av vin, öl och cider.

Problemet är bara att regeringens egen alkoholutredare har kommit fram till att det skulle krocka med EU:s regler och därmed skulle det svenska alkoholmonopolet vara i fara.

Konkurrensverket har till uppgift att övervaka att Systembolaget följer EU-reglerna, och där har man gjort bedömningen att gårdsförsäljning av alkohol inte skulle påverka monopolet.

Men Kristdemokraternas Chatrine Pålsson står ändå fast vid att gårdsförsäljning av alkohol inte ska tillåtas.

– Alkoholfrågan är så allvarlig så det finns inte utrymme för att försöka chansa. Utan som utredaren också slog fast är det icke förenligt och det måste vi ju gå på, säger hon.

Jonas Andersson på Vretaholms säteri i Gränna odlar sedan några år tillbaka vindruvor.

– Det är lite stockar som jag satte 1995-1996. De har blivit riktigt grova och fina och de står på friland mellan Vättern och berget precis norr om Gränna. Här har vi ett litet mikroklimat. Även om det har varit kallt på många ställen i länet så har de här inte tagit stryk av någon frost än. det är väl ett ganska bra betyg när vi ändå snart är inne i november, säger han.

Han välkomnar beskedet att allt fler politiker nu vill tillåta gårdsförsäljning av vin.

– Jag tycker att det är jättepositivt och roligt. Det är skönt att vi har någon som är med oss som tycker att vi ska kunna utveckla våra företag på samma villkor som övriga Europa, säger Jonas Andersson.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".