Mångmiljardvinst för vaccintillverkare

Världens näst största läkemedelsbolag, brittiska GlaxoSmithKline, mår bra i dessa influensatider. Men företaget kommer att må ännu bättre i slutet av året.

Bolaget har än så länge inte tjänat så mycket pengar på försäljningen av vaccin mot svininfluensan. Rapporten för det tredje kvartalet, som kom i dag, visar faktiskt att försäljningen av vaccin hade minskat med ett par procentenheter.

Men under det sista kvartalet väntas ett kraftigt tillskott i kassan av de 440 miljoner vaccindoser som bolaget har beställningar på från ett stort antal länder. 18 miljoner doser har beställts från Sverige.

Däremot noterar GlaxoSmithKline en kraftigt ökad försäljning av Relenza, ett läkemedel för de som redan fått svininfluensa.

De vinster som influensan kommer att föra med sig under året mildrar det bortfall som bolaget har i andra delar av verksamheten. Flera patent på äldre läkemedel har nämligen gått ut och försäljning har tappats till konkurrenter som tillverkar billigare kopior.

Kvartalsvinsten blev 22 miljarder kronor, en ökning med fyra miljarder från motsvarande kvartal förra året.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".