Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Konjunkturinstitutet:

Lite bättre fart på ekonomin än väntat

Publicerat onsdag 28 oktober 2009 kl 18.00

Det ser ut att bli lite bättre fart i den svenska ekonomin under slutet av 2009 och under nästa år än vad det statliga Konjunkturinstitutet räknade med för ett par månader sedan. Men trots det är det inget som talar för fler jobb och högre sysselsättning.

Fram till årsskiftet handlar det om en blygsam uppräkning av BNP med ett par tiondelar av en procentenhet.

Därefter, under 2010, kan ekonomin växa med kanske 2 procent mot 1,5 procent som Konjunkturinstitutet tidigare räknat med.

Att tillväxtkurvan pekar uppåt är en sak. Mot det står att den svenska ekonomin fortfarande befinner sig i djup lågkonjunktur och att det dröjer innan produktionsvolymen i företagen är tillbaka på mer normala nivåer.

Därför väntar fortfarande högre arbetslöshet och sämre tider för jobben.

En tröst kan vara att Konjunkturinstitutet räknar med att jobben nu försvinner i långsammare takt än tidigare.

Men vad som väntar är en ny omgång av vad som kan kallas jobblös tillväxt. Det gäller inte minst bland verkstadsföretagen, där till exempel fordonsföretagen i dag utnyttjar endast 70 procent av sin kapacitet.

Det är något som kan jämföras med runt 95 procent när det är full snurr på ekonomin.

Fast sammantaget är stämningsläget bland företagen bättre än tidigare. Företagen tror på bättre efterfrågan under resten av året. Orderingången har ökat, men fortfarande är det från väldigt låg nivå.

Därför finns också en kommentar i Konjunkturinstitutets nya barometer som säger att det just nu är lite problem med tolkningen av läget.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".