Regeringen välkomnar budet på Volvo

Regeringen vill se en ägare med kapital och långsiktig styrka till Volvo, säger näringsminister Maud Olofsson.

– Vi välkomnar den information som Ford har gett i dag om vad som händer med försäljningsprocessen rörande Volvo PV. Vi noterar också att processen går framåt. Det har varit mycket rykten och osäkerhet och det har inte varit bra för Volvo, säger näringsminister Maud Olofsson.

Hon poängterar att den kinesiska marknaden är mycket stark.

När ägarbilden nu klarnar kan man börja diskutera eventuella krediter från Europeiska investeringsbanken och svenska staten till Volvo, säger hon. Men att man ska vara ytterst försiktig med skattebetalarnas pengar.

– Det är viktigt att de resurser och de lån vi gå in med har tydliga säkerheter. Det har vi påmint om tidigare. Det är också så att de här garantierna ska säkra att jobben finns här i Sverige och att utvecklingen sker här, säger Maud Olofsson.

I Göteborg är kommunalrådet och socialdemokraten Anneli Hulthén glad över att det händer något kring Volvo.

 Hon ser inga orosmoment i att Volvo kan komma att bli kinesiskt ägt.

– Världen ser annorlunda ut i dag än vad den gjorde för 10-15 år sedan och vi får nog acceptera det, att det finns andra stora länder som växer fram och har både kunskap och möjlighet att köpa ett bilföretag. I dagsläget tycker jag det här alternativet verkar alldeles utmärkt, säger Annelie Hulthén.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".