1 av 2
Thomas Eneroth
2 av 2
Ylva Johansson

S väljer in blivande ministrar i VU

I eftermiddag kommer Socialdemokraterna välja sex nya medlemmar till partiets verkställandet utskott som är det viktigaste organet för att utveckla partiets politik mellan kongresserna. Enligt vad Ekot erfar så är det nu nästan helt klart vilka som får de viktiga platserna.

Personerna i verkställande utskottet representerar traditionellt olika delar av landet och fackliga organisationer och ska ha en jämn könsfördelning bland de 14 medlemmarna.

Enligt uppgifter till Ekot så är det åtminstone ett par möjliga ministrar i en ny vänsterregering som nu väljs in.

Från Stockholmsområdet får, enligt vad Ekot erfar, Ylva Johansson en VU-plats. Hon kan mycket väl bli social- eller vårdminister i en ny regering och dessutom har Mona Sahlin tydligt markerat att hon vill ha in Johansson.

Riksdagsledamoten Thomas Eneroth tar en sydsvensk plats och han ses också som en möjlig näringsminister.

Att posterna är viktiga, bekräftar tidigare finansministern Bosse Ringholm som nu lämnar VU.

– Det är naturligtvis stora möjligheter att lyssna till medlemmarnas röster och vara med och forma en socialdemokratisk politik för framtiden. Man får inspiration och för idéerna vidare och kan på så vis forma förhoppningsvis Sveriges politik efter nästa val också, säger Bosse Ringholm.

Dessutom lär oppositionsrådet i Stockholm, tidigare biståndsministern Carin Jämtin, få en plats liksom Mikael Damberg, tidigare SSU-ordförande och nu ordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län.

Göteborg ska också representeras och den stolen tar kommunalrådet Anneli Hulthén.

Vem som får den sjätte platsen inte helt klart. Enligt vad Ekot erfar lutar det sannolikt åt Peter Hultqvist, riksdagsledamot från Dalarna som drar åt partiets vänsterkant.

Alternativet är partiets utrikespolitiska talesperson, Skaraborgaren Urban Ahlin, som snarare kan placeras på partiets högerkant.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista