Straffen skärps för miljöfarlig smuggling

Två års fängelse kan bli straffet för den som olagligt smugglar miljöfarligt avfall till utvecklingsländer. Sverige har tidigare saknat straffbestämmelser för den som olagligt exporterar exempelvis elektronikskrot och gamla kylskåp med otillåtna köldmedium.

Regeringen lägger i dag fram ett förslag till lagrådet.

– Det är nu ett sätt att äntligen ta till hårda tag mot dem som antingen verkligen forslar ut farligt avfall eller som försöker forsla ut farligt avfall, säger miljöminister Andreas Carlgren.

För närvarande utreds tre fall av olaglig utförsel av miljöfarligt avfall i Stockholm och Göteborg. I våras upptäcktes en container i Göteborgs hamn fullastad med gamla spisar, icke fungerande tv-apparater och 30 kylskåp med förbjudet köldmedium, lastade huller om buller, avsedda för Uganda.

Nu i september påträffades, också i Göteborgs hamn, en liknande container där 70 kylskåp innehöll förbjudet köldmedium, som skadar ozonskiktet.

I hamnen i Södertälje fann tullen för en månad sedan en last med 90 kylmöbler och ett stort antal kompressorer, varav en stor del innehöll ozonskadande förbjudna ämnen. De två senare lasterna skulle skeppas till Elfenbenskusten.

– Det är bedrövligt att rika länder i Europa eller i Västvärlden helt enkelt dumpar sitt avfall på annat håll, säger miljöminister Andreas Carlgren.

För att någon ska kunna dömas för smuggling måste lasten, med nuvarande lagstiftning, ha lämnat svenskt territorium. Därför har åklagare haft svårt att driva ärenden om olaglig utförsel av avfall till utvecklingsländer.

Men nu införs en ny viktig bestämmelse, som innebär att också försök till smuggling blir straffbart. Då kan man ingripa när en container med olagligt miljöavfall påträffas i hamnen.

– Nu blir det ju också en viktig uppgift för polisen, bland annat, att jaga dem som faktiskt håller på att forsla ut avfall på det här sättet. Det kommer också öka möjligheten att sätta dit fler. Så det blir tuffare straff, straff redan när man gör försöket och det kommer också att vara en viktig polisuppgift, säger Andreas Carlgren.

Förordningen har ju gällt i ungefär två och ett halvt år. Varför har det tagit så lång tid att få till några straffbestämmelser?

– Det är för att det har varit lagtekniskt lite krångligt. Just att inte bara sätta dit den som redan har forslat över giftigt eller farligt avfall över gränsen, utan också den som försöker göra det. Men nu har vi hittat en lösning på det och då genomför vi den, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista