REINFELDT LEDER EU-TOPPMÖTET

Strid om toppjobb i skuggan av klimatprat

I dag börjar EU-toppmötet i Bryssel som leds av statsminister Fredrik Reinfeldt. Mötet ska framförallt besluta om EU:s gemensamma position inför klimatmötet i Köpenhamn. Men i korridorerna väntas också prat om vem som ska få de nya toppjobben inom EU.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har hittills inte velat prata om vem som är aktuell.

Så här lät det när SR:s korrespondent häromveckan frågade statsminstern hur det går med rekryteringen.

Hur många har hört av sig och sagt att de vill bli ordförande i Europeiska rådet?

– Jag har ju inte indikerat att jag har inlett den processen.

Några spontana förfrågningar?

– Nej, inte som jag har tagit emot. Sedan kan alla följa mediadebatten, sa Fredrik Reinfeldt.

Nej, officiellt har ännu inget sagts. Först när den svenska statsministern öppnar för en debatt om de nya höga posterna som de formella ansökningarna kommer att dimpa ner i brevlådan på Rosenbad i stockholm.

Först måste nämligen det nya EU-fördraget träda i kraft. Enligt fördraget ska en ny ordförande för Europeiska rådet väljas, allmänt kallad EU:s president, som ska leda toppmöten och företräda unionen utåt.

Dessutom ska en hög representant för EU:s utrikespolitik, ett slags utrikesminister, väljas.

För att det ska bli något av måste i kväll först stats- och regeringscheferna godkänna de undantag som den tjeckiska presidenten Vaclav Klaus har krävt för att skriva under det nya EU-fördraget. Utnämningarna ska sedan ske i december.

Men redan under toppmötet som börjar i dag väntas det pratas väldeligen, i korridorer och på väg in och ut från möten om vems tur det är nu, vem som stöder vem och vem ingen vill ha. Positioneringen är i full gång.

Förmodligen har de flesta vid det här laget hört att den tidigare brittiske premiärministern Tony Blair är ett hett namn till presidentposten.

Men flera andra, före detta och nuvarande, regeringschefer och presidenter står på kö. Felipe Gonzales från Spanien, Jan Peter Balkenende från Nederländerna. Paavo Lipponen och Tarja Halonen från Finland, Jean-Claude Juncker från Luxemburg är namn som också nämns flitigt.

Toppmötet ska också ge ett svar på den för framtiden viktigaste frågan, om en gemensam hållning för EU-länderna vid klimattoppmötet i Köpenham.

Enligt uppgifter från svenska förhandlare kommer det förslag som statsminister Fredrik Reinfeldt i kväll ska lägga fram inför sina kollegor ha många vita fläckar där det saknas konkreta siffror. Meningen är att siffror och procentenheter ska föras in i protokollet allt eftersom förhandlingarna skrider fram.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista